wtorek, 29 listopada 2011

Słodkie, glazurowane marchewki


Świetny pomysł na przekąskę, dodatek do mięsa, albo oryginalny deser.   


  • 5 marchewek
  • 2 łyżeczki masła 
  • plaska łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz


Marchewki obieramy, kroimy w słupki o długości ok. 4 cm i gotujemy na parze przez 5 min. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i czekamy aż zacznie się karmelizować. Do cukru wrzucamy marchewki, podlewamy octem i przyprawiamy szczyptą soli i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Gotujemy kilka minut, aż sos będzie gęsty, lśniący i oblepi dokładnie wszystkie marchewki.


SMACZNEGO...

3 komentarze:

  1. Podoba mi sie taka wersja, chetnie sprobuje..

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna marchewka:) ja swoją na słodko robię z płatkami migdałowymi:)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. marchewki gotowane z dodatkiem masła i brązowego cukru to moje ulubione marchewki! Wyjadam prosto z gara albo pakuję jako drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń