To nie jest jajecznica! Dzięki małemu trikowi to bajecznie proste danie zamienia się w prawdziwe kulinarne doświadczenie.
- 1 duża kromka chleba razowego, albo najlepiej pumpernikla
- kilka plasterków podwędzanego sera żółtego
- 2 jaja
- garść pokrojonego w słupki wędzonego boczku
- 1/2 pokrojonej w drobną kostkę w cebuli
- 1/2 pokrojonej w drobną kostkę papryki
- 1 mały pomidor, pokrojony w kostkę
- sól i pieprz do smaku
Boczek obsmażamy na rozgrzanej patelni. Nie dodajemy na patelnie żadnego dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten, który wytopi się z boczku. Następnie dodajemy cebulę, smażymy chwilę i wsypujemy kolejne składniki na patelnie.
Kiedy podsmażymy boczek z warzywami, na patelnie wbijamy delikatnie, tak aby żółtka pozostały nienaruszone, 2 jajka.
Całość smażymy przez chwilkę, roztrzepujemy białka, ale uważamy aby nie naruszyć żółtek. Solimy i pieprzymy do smaku. na Koniec przechodzimy do najważniejszej czynności. Za pomocą cienkiej szpatuły delikatnie przewracamy żółtka, po kilku sekundach zdejmujemy patelnię z ognia. Na pieczywie układamy ser żółty i przekładamy na niego nasze warzywa z jajkami, ale w taki sposób aby żółtka wylądowały na samej górze. Za pomocą widelca, noża albo czegokolwiek przebijamy żółtka tak aby rozlały się na całą kromkę.
SMACZNEGO...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz