Smaczny i niedrogi sposób na jesienny obiad. Wszystkie składniki są obecnie łatwo dostępne i tanie.
Gnocchi ziołowe
Gnocchi:
- kilogram ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Duszona łopatka
- 4 papryki
- 2 marchewki
- cebula
- pora
- papryczka chili
- ½ łopatki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2clistki laurowe
- 2 ziela angielskie
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Ja dodatkowo zawsze stawiam odcedzone już ziemniaki na ciepłą płytę, żeby odparowały i obeschły. Ziemniaki tłuczemy tak aby nie było żadnych grud i pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie do ziemniaków przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i ugniatamy miękkie ciasto. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, po czym formujemy z niego cienkie wałeczki które spłaszczamy nożem i odcinamy kawałki o długości ok. 3 cm. Kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 3 minuty.
Po ugotowaniu, gnocchi hartujemy w misce z zimną wodą i odsączamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i obsmażamy kluski na złoty kolor z każdej strony.
Łopatkę kroimy w kostkę 2 na 2 cm i przesmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną porę. Marchewkę trzemy na średnim oczku, z papryczki chili wyciągamy pestki i kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy ziołami i całość dusimy kilka minut a następnie podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos przez następne pięć minut .
SMACZNEGO...
Hejka! A istnieje możliwość, że będziesz podawał kaloryczność każdej potrawy:)? chętnie bym coś wypróbowała, ale niestety musiałabym dopasować to do swej diety...:)
OdpowiedzUsuń