Świetny pomysł na przekąskę, dodatek do mięsa, albo oryginalny deser.
- 5 marchewek
- 2 łyżeczki masła
- plaska łyżka brązowego cukru
- łyżeczka białego octu winnego
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
Marchewki obieramy, kroimy w słupki o długości ok. 4 cm i gotujemy na parze przez 5 min. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i czekamy aż zacznie się karmelizować. Do cukru wrzucamy marchewki, podlewamy octem i przyprawiamy szczyptą soli i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Gotujemy kilka minut, aż sos będzie gęsty, lśniący i oblepi dokładnie wszystkie marchewki.
SMACZNEGO...
Podoba mi sie taka wersja, chetnie sprobuje..
OdpowiedzUsuńfajna marchewka:) ja swoją na słodko robię z płatkami migdałowymi:)
OdpowiedzUsuńkulinarnyoliwek.blox.pl
marchewki gotowane z dodatkiem masła i brązowego cukru to moje ulubione marchewki! Wyjadam prosto z gara albo pakuję jako drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń