Niecodzienny pomysł na makaron. Większość z nas je boczniaki smażone w panierce, a moim zdaniem z tymi grzybami można zrobić dużo, dużo więcej.
- 1 tacka boczniaków
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej pietruszki
- ½ papryczki chili (bez pestek)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka masła
- makaron spaghetti
- parmezan
W dużym garnku gotujemy mocno osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy al dente, a w czasie gotowania, przygotowujemy nasze boczniaki.
Na 2 łyżkach oliwy przesmażamy połowę pokrojonej w kostkę cebuli i po ok 3 minutach dodajemy pokrojone w duże kawałki grzyby i smażymy około 8-10 minut, aż grzyby zaczną nabierać złotego koloru. Pod patelnią zmniejszamy ogień, dodajemy resztę oliwy, masło, drobno posiekany czosnek i pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę chili i mieszamy wszystko. Do boczniaków dodajemy makaron, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Nasze danie posypujemy parmezanem, którego nie trzemy, ale wykrawamy cienkie piórka obieraczką do warzyw.
SMACZNEGO...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz