wtorek, 22 listopada 2011

Faszerowane pieczarki zapiekane z dynią


Dzisiaj super łatwa i szybka przekąska, lub kolacja. Pieczarki faszerowane serem kozim zapiekane na dyni, w maśle z czosnkiem. Samo pisanie o tym powoduję, że mam ochotę żeby zrobić to danie kolejny raz.


  • Kilkanaście małych lub kilka dużych pieczarek
  • 200 gram dyni
  • rolada z sera koziego
  • 50 gr masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczarki czyścimy i usuwamy z nich nóżki, w miejsce których wkładamy kawałki koziego sera. Dynię kroimy na cienkie plasterki, tak żeby powstały nam plasterki o wymiarach 3cm na 2 cm. Naczynie żaroodporne (ja użyłem takiego do tarty) wysmarowujemy połową masła i układamy na nim dynie, a na dyni pieczarki. Czosnek drobno siekamy i posypujemy nim warzywa. Na wierzchu układamy resztę masła, krojąc je na małe kawałki. Całość solimy, pieprzymy i zapiekamy około 20 min. do momentu kiedy sok puszczony z warzyw i masła stworzą przepyszny sos, a ser w pieczarkach zetnie się od góry tworząc chrupiącą skórę, pozostając w środku płynny.


SMACZNEGO...

1 komentarz: