wtorek, 8 listopada 2011

Muffinki bananami i białą czekoladą


Dzisiaj coś dla łasuchów!!! Przepyszne muffinki z białą czekoladą i bananami, które z talerzy znikają w tempie ekspresowym.



  • 250 g mąki pszennej
  • 150u g cukru pudr
  • 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 200 g maślanki
  • 2 duże banany
  • 1 biała czekolada (ja użyłem białego Nussbeisera bo ma jeszcze orzechy :) )



Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do miski. W drugiej misce miksujemy lub roztrzepujemy jajko, maślankę i olej. Banany rozgniatamy widelcem (tak drobno jak jak nam pasuje), a czekoladę siekamy na małe kawałki, ale tak abyśmy otrzymali kawałki różnej wielkości. Suche składniki mieszamy dokładnie z płynami, dodajemy banany i czekoladę. Tak przygotowanym ciastem wypełniamy foremki do muffinek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 min.


SMACZNEGO...

2 komentarze:

  1. Czy podczas pieczenia muffinek ma być włączony termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zuzia Morawska15 maja 2019 18:37

    Dla mnie chyba nie ma lepszego deseru niż takie babeczki. Ja robię go również w innej postaci. Mianowicie muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ są wraz w połączeniu z cukierkami z mieszanki wedlowskiej. takiego wybuchu czekolady to ja nigdy chyba nie czułam.

    OdpowiedzUsuń