środa, 19 marca 2014

Zupa jarzynowa z kukurydzą i piersią z kurczaka


Zawsze się zastanawiałem dlaczego tak rzadko używa się u nas kukurydzy do zup, czy innych dań innych niż sałatki. Ja i "Lepsza Połowa" uwielbiamy jarzynową zupę z dodatkiem kukurydzy, która nadaje jej odrobinę chrupkości oraz genialną słodycz. Aby sprawić, że ta lekka zupa optymalnie zapełni nam brzuszki dodaje do niej pierś z kurczaka. Dzięki niemu zupa jest nie tylko pyszna i lekka ale i pożywna.

Zupa jarzynowa z kukurydzą i piersią z kurczaka:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1/2 puszki kukurydzy 
  • 1 pierś z kurczaka
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie zupy nie zajmuje szczególnie dużo czasu. Warzywa trzemy na dużym oczku, ziemniaki kroimy w kostkę. Starte i pokrojone warzywa przesmażamy na oliwie przez 5 minut i zalewamy 1 litrem wody. Oczywiście jeśli macie, możecie użyć bulionu. Jeśli wrzucicie kostkę rosołową to też nic złego (poza zjedzeniem kostki rosołowej :P ) się nie stanie. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Usmażone mięso wrzucamy do zupy. Pozostało nam dodanie kukurydzy. Całość gotujemy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z siekaną natką pietruszki i pieczywem.


SMACZNEGO...

P.S.  nuta do przepisu może być tylko jedna:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz