Zawsze się zastanawiałem dlaczego tak rzadko używa się u nas kukurydzy do zup, czy innych dań innych niż sałatki. Ja i "Lepsza Połowa" uwielbiamy jarzynową zupę z dodatkiem kukurydzy, która nadaje jej odrobinę chrupkości oraz genialną słodycz. Aby sprawić, że ta lekka zupa optymalnie zapełni nam brzuszki dodaje do niej pierś z kurczaka. Dzięki niemu zupa jest nie tylko pyszna i lekka ale i pożywna.
Zupa jarzynowa z kukurydzą i piersią z kurczaka:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 3 - 4 ziemniaki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 pierś z kurczaka
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie zupy nie zajmuje szczególnie dużo czasu. Warzywa trzemy na dużym oczku, ziemniaki kroimy w kostkę. Starte i pokrojone warzywa przesmażamy na oliwie przez 5 minut i zalewamy 1 litrem wody. Oczywiście jeśli macie, możecie użyć bulionu. Jeśli wrzucicie kostkę rosołową to też nic złego (poza zjedzeniem kostki rosołowej :P ) się nie stanie. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Usmażone mięso wrzucamy do zupy. Pozostało nam dodanie kukurydzy. Całość gotujemy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z siekaną natką pietruszki i pieczywem.
SMACZNEGO...
P.S. nuta do przepisu może być tylko jedna:
P.S. nuta do przepisu może być tylko jedna:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz