niedziela, 30 marca 2014

Pasta Baltica



Korzystając z krótkiego odpoczynku w Kołobrzegu nie mogłem nie skorzystać z okazji i nie przygotować dla Was przepisu inspirowanego polskim wybrzeżem. Chciałem zawrzeć w nim skladnik, którym zachwycam się za każdym razem kiedy tu przebywam. Wędzony dorsz powinien stać się symbolem naszego wybrzeża.  Dzisiejszy przepis to fusion włoskiej pasty i polskich smaków.  Spaghetti z wędzonym dorszem w kremowym sosie.
Pasta Baltica:
- 1/2 kg wędzonego dorsza
- 1 cebula
- pęczek pietruszki
-200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera z niebieską pieśnią (tylko nie gorgonzoli,  ser nie powinien być mocno słony)
-opakowanie makaronu spaghetti
-sok z połowy cytryny
-oliwa
Wędzoną rybę obieramy i rozdrabniamy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Natkę pietruszki drobno siekamy i połowę dodajemy do cebuli.Do patelni dodajemy również połowę mięsa  z dorsza i ser pokrojony w kostkę. Całość smażymy przez pięć minut i dodajemy śmietankę.  Doprawiamy solą, pieprzem  i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Pozostałą część dorsza mieszamy z resztą natki pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Makaron gotujemy al dente. Ugotowany mieszamy z sosem i posypujemy mieszanką dorsza z pietruszką.
SMACZNEGO...
Fusion  w kolorach #omnomnomFusion  w kolorach #omnomnom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz