Nie wiem jak Wy ale ja wszelkiego rodzaju makarony mógłbym jeść codziennie. Jeszcze większą miłośniczką pasty jest "Lepsza Połowa". Dzisiaj mam dla Was genialny w swojej prostocie przepis. Makaron w sosie pomidorowym z bakłażanem delikatny w smaku z pieprzowym zakończeniem.
Makaron z pomidorami i bakłażanem(2 porcje):
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 bakłażan
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka grubo mielonego pieprzu + jeszcze dobra szczypta do podania.
- 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu + więcej do podania
- 300 g ulubionego makaronu, najlepiej penne lub świderki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie sosu jest bardzo proste. Bakłażana kroimy w kostkę, podsmażamy przez 4-5 minut na oliwie z oliwek, dodajemy pomidory, wodę i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż większość płynu odparuje a bakłażan będzie bardzo miękki. Sos powinien być gęsty i aromatyczny.
Makaron gotujemy al dente i odsączamy. Do gotującego się na wolnym ogniu sosie dodajemy starty parmezan i mieszamy. Ser dodatkowo zagęści na sos. Dodajemy ugotowany makaron i dokładanie mieszamy tak aby sos całkowicie oblepił pastę.
Tak przygotowany makaron, wykładamy na głębokie talerze doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy parmezanem.
SMACZNEGO...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz