Lekki kapuśniak. Słyszeliście o czymś takim? Pewnie większość z Was, Wasze matki i ojcowie, babki i wujowie powiedzą, że coś takiego, jak lekki kapuśniak w naturze nie występuje. Ja nie tylko Wam powiem, ale i dam dowody, na to że kapuśniak, czyli ulubiona zupa wielu z nas wcale nie musi ociekać tłuszczem i wielkimi kawałkami mięsa, aby być pysznym, sycącym i pożywnym daniem. Zapraszam do lektury i przede wszystkim do gotowania tej zupy, bo to już ostatki dobrej kiszonej kapusty.
Lekki kapuśniak:
- 1 kg mocno kiszonej kapusty
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 200 g wędzonych żeberek
- 80 g / 1 opakowanie wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- łyżeczka oregano
- ziemniaki gotowane osobno
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Z wędzonych żeberek liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu gotujemy przez około godzinę wywar. Kiedy mięso na żeberkach zmięknie, a nasz bulion będzie miał mocny wędzony aromat, wyciągamy mięso z garnka i obieramy je. Kości możemy wyrzucić, natomiast mięso podsmażamy na oleju razem z drobno posiekanym wędzonym boczkiem. Kapustę odciskamy i siekamy, pozostawiając sok. Resztę warzyw trzemy na dużym oczku.
Kapustę i warzywa dodajemy do mięsa na patelni i przesmażamy wszystko przez około 10 minut. Po dziesięciu minutach zawartość patelni wkładamy do garnka z wolno gotującym się wywarem, doprawiamy kminkiem, oregano i gotujemy na wolnym ogniu 60 - 90 minut, aż kapusta i reszta warzyw zmięknie. Po ugotowaniu sprawdzamy poziom kwasowości. Jeśli lubimy bardziej kwaśny kapuśniak, dolewamy soku z kiszonej kapusty i gotujemy jeszcze pięć minut. Kapuśniak podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami, posypany natką pietruszki.
nawet się na zdjęcie załapałem :P |
SMACZNEGO...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz