czwartek, 6 marca 2014

Florentynki


Uwielbiam florentynki. Jeśli je znacie, to pewnie kojarzycie te cienkie i chrupkie ciasteczka wypełnione bakaliami lub zanurzane w czekoladzie (często jedno i drugie). Ja chciałbym pokazać Wam podstawowy przepis na florentynki, z którym możecie zrobić dokładnie wszystko. Możecie dodawać przeróżne składniki. Każdy suszony owoc będzie idealny, płatki owsiane lub orkiszowe nadadzą ciastkom ciekawej tekstury,  natomiast zamiana orzechów pecan np. na włoskie całkowicie zmieni smak ciastek. Możliwości jest tyle, ile tylko macie pomysłów. Zachęcam Was do eksperymentów i zabawy z teksturami.

Florentynki:
  • 1/4 szklanki mąki
  • 60 g orzechów pecan (mogą być orzechy włoskie, migdały lub jakie tylko lubicie)
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej


Proces tworzenia florentynek jest naprawdę prosty. Mąkę, orzechy i przyprawy blendujemy, aż orzechy będą bardzo drobno posiekane. Suchą mieszankę przesypujemy  do dużej miski.
Cukier, masło, miód i kremówkę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty. Gorący płyn wylewamy na suche składniki, energicznie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Na początku może  się Wam wydawać, że masa jest zbyt rzadka,  aby uformować z niej ciastka, ale kiedy ostygnie będzie miała konsystencje mokrego piasku.
Wystudzoną masę nabieramy łyżeczką do herbaty i formujemy z niej małe kulki, które układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bardzo ważne jest abyśmy zachowali odstęp około 8 – 10 centymetrów pomiędzy kulami ciasta. Ciastka podczas pieczenia będą się dosłownie rozpływać i wielokrotnie zwiększą swoją powierzchnie. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 10 minut lub do czasu, aż będą ciemno złote.

Ja uwielbiam florentynki przełożone kremem z mascarpone i konfiturą owocową, ale cudowne są także zamoczone w gorzkiej czekoladzie.

SMACZNEGO...  

1 komentarz:

  1. Zainspirowałam się tym przepisem - zobacz co mi wyszło po zamianie składników;P

    OdpowiedzUsuń