czwartek, 16 lutego 2012

Zupa fasolowa z chorizo


Dzisiaj przepis na zupę, która jest idealna na aurę, która nie rozpieszcza. Sycąca, gęsta i przepyszna fasolowa z kiełbasą chorizo. 


  • 1 kiełbasa chorizo (kawałek na ok 15 centymetrów)
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pora (biała i jasnozielona część)
  • 1 pietruszka
  • ½ selera lub 1 mały seler
  • 2 marchewki
  • 2 puszki fasoli
  • 1 cała, suszona papryczka piri piri, lub ½ wypestkowanej i posiekanej papryczki chili
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji


Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na łyżkę rozgrzanej w garnku oliwy. Podsmażamy chwilę i dodajemy do niej posiekaną cebulę. Całość smażymy jeszcze pięć minut, do garnka dodajemy posiekany ząbek czosnku i pokrojoną drobno porę. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne pięć minut. Marchewki kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, a pietruszkę i seler trzemy na tarce z grubymi oczkami. Warzywa dokładamy do garnka, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz papryczkę. Zawartość garnka dusimy jeszcze przez kilka minut i zalewamy bulionem, gotujemy 30 min. Po pół godzinie dodajemy dwie puszki fasoli (Oczywiście najlepiej namoczyć dwie szklanki fasoli dzień wcześniej, a następnie ugotować ją w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego, ale nie oszukujmy się, żeby tak zrobić trzeba być na l4 albo wziąć urlop na żądanie. Wszyscy normalnie pracujący dodadzą fasolę z puszki. Jeśli jednak będziecie gotować zupę w weekend, to oczywiście namawiam, do większego wysiłku i przygotowania fasoli samemu.). Stosując fasolę z puszki możemy spokojnie dodać ją razem z zalewą, która nada bardziej fasolowego smaku zupie i zagęści ją (ja odsączam zawsze jedną puszkę, a drugą wlewam razem z zalewą). Zupę gotujemy jeszcze 15 – 20 min bez przykrycia.

Zupę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy ją udekorowaną natką pietruszki i/lub łyżką kwaśnej śmietany. Pajda chleba z masłem i solą dopełni dzieła i sprawi, że po takim obiedzie będziemy bardzo szczęśliwi.


SMACZNEGO...

2 komentarze:

  1. Jeszcze takiej nie jadłam, a uwielbiam chorizo, dlatego wygląda mi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. drogi Sloniu, por to facet. znaczy rodzaj męski. zupa extra!

    OdpowiedzUsuń