- ½ kg pieczarek
- 250 gr boczniaków ( lub grzybów Shitake )
- 1 szklanka suszonych prawdziwków i podgrzybków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie śmietany 18%
- 1 ½ litra bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
Suszone grzyby, najlepiej dzień wcześniej, gotujemy razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez około 40 min do 1 godziny i odstawiamy całość do ostygnięcia. Po ostygnięciu zlewamy 1 – 2 szklanki wywaru, grzyby odsączamy i drobno siekamy. Pieczarki i boczniaki czyścimy i kroimy, pieczarki na pół a boczniaki na niewielkie kawałki i smażymy je w dużym garnku na oliwie, aż zaczną nabierać złotego koloru. Do grzybów dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy przez dwie minuty i dodajemy posiekany, lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy przez 10 minut. Do duszonych grzybów dolewamy wywar z grzybów i bulion, wszystko gotujemy przez około 30 minut bez przykrycia. Kiedy około 30% płynu odparuje, miksujemy zupę na gładki, jedwabisty krem, zagotowujemy całość i zmniejszamy ogień. Następnie dodajemy łyżkę masła, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Krem dekorujemy natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
SMACZNEGO...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz