Gotowania dla niegryzącej "lepszej połowy" ciąg dalszy, czyli francuski krem z pora. Zupa jest pyszna, bardzo prosta w przygotowaniu i przede wszystkim na każdą kieszeń.
- 3 duże pory (białe części)
- 6 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- 1 litr bulionu warzywnego (może być drobiowy)
- ½ litra mleka
- ¼ kostki masła
Na maśle przesmażamy posiekaną drobno cebulę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy do niej zgnieciony i pokrojony czosnek i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodajemy porę, wcześniej umytą i pokrojoną w plasterki. Całość solimy i dusimy pod pokrywką. W czasie kiedy nasza pora się dusi, obieramy ziemniaki i kroimy je w niewielką kostkę i wrzucamy je do garnka. Warzywa zalewamy bulionem i mlekiem i gotujemy przez godzinę. Po upływie godziny miksujemy naszą zupkę blenderem na jedwabiście gładki krem. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową i podajemy z grzankami.
SMACZNEGO...
Hahaha :) super !!! pierwsze zdjęcie wygląda jakby zupkę zjadał PAC MAN :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy tego nie jadłam - najwyższy czas to zmienić ;) Dzięki!
OdpowiedzUsuńPiękny jest kolor tej zupy:)
OdpowiedzUsuńWersja light z mniejsza ilością masła i ziemniaków też jest wyśmienita:)
OdpowiedzUsuń