Kiedy "lepsza połowa" przechodzi zabieg dziąsła i jedyne co może jeść to płyny i papki, trzeba odrobinę ruszyć makówką i wyjść wyzwaniu na przeciw. Karmelowo – cynamonowy(piernikowy) kleik ryżowy, może być kolacją lub bardzo łatwym i smacznym deserem. Ilość skladników podana w przepisie jest na jedną porcje.
- ½ szklanki ryżu
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i podgrzewamy aż uzyskamy złoty sos karmelowy. Do sosu wrzucamy ryż i mieszamy tak aby wszystkie ziarenka były oblepione, dodajemy cynamon i imbir i zalewamy wszystko mlekiem i wodą. Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień pod rondelkiem i powoli gotujemy ryż, mieszając co kilka minut. Kleik gotujemy tak długo, aż większość płynu wyparuje a ryż będzie bardzo miękki. Jeśli ryż pozostanie twardawy mimo odparowania większości płynów, dolewamy odrobinę wody i powtarzamy ten krok do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz