środa, 1 lutego 2012

Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z fetą i zapiekana w szynce szwarcwaldzkiej z sosem z gorgonzoli



Przepyszny i wykwintny sposób na nudną pierś z kurczaka.
  • 2 piersi z kurczaka
  • 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (6 na każdą pierś)
  • ½ opakowania mrożonego szpinaku
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sera feta
sos:
  • 1 opakowanie/330ml śmietany 30%
  • 200 gram gorgonzoli
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 1/3 startej gałki muszkatołowej 



Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulą i czosnek, do której dodajemy szpinak i na wolnym ogniu najpierw go rozmrażamy a następnie zwiększamy ogień i przesmażamy kilka minut, aż odparuje całą wodę. Szpinak doprawiamy spora ilością soli i pieprzy, dodajemy do niego 3 łyżki sera feta, mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy sos. Śmietankę wlewamy do rondelka, zagotowujemy i odparowujemy 30% objętości. Następnie dodajemy starty ser i gorgonzolę i mieszamy, aż oba sery całkowicie się rozpuszczą. Sos doprawiamy świeżo starta gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem. Sos dobrze jest zmiksować blenderem aby uzyskać idealnie kremową konsystencje.
Piersi z kurczaka myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i nacinamy wzdłuż, tworząc głębokie kieszonki, które wypełniamy naszym szpinakiem. Pełne piersi zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. 6 plasterków układamy w taki sposób aby na ok 1,5 centymetr zachodziły na siebie. Na tak przygotowaną szynkę układamy pierś i zawijamy ją w taki sposób aby końce szynki, również na siebie zachodziły. Tak przygotowane mięso wkładamy na ok 40 minut do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i pierwsze 20 minut pieczemy pod przykryciem.


Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy mięsu przez chwilę odetchnąć, po czym kroimy je w plastry i podajemy z pure ziemniaczanym wymieszanym z łyżką masła, łyżką śmietany i pęczkiem szczypiorku. Całość polewamy sosem. 


 SMACZNEGO...

5 komentarzy:

  1. yyyyyyy to ja się wbijam na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie ciekawe, z chęcią spróbuję, jednak nie znam tej szynki, czy można ją zastąpić np. parmeńską?

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście, że można dodać szynkę parmeńską, a nawet serano.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. nieźle, muszę wypróbować ten przepis, ten z boczkiem i nadzieniem z pora też :)
    dziś oglądałam ugotowanych i tak tu trafiłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej

    OdpowiedzUsuń