sobota, 25 lutego 2012

Kluski śląskie



Pyszne, delikatne i mięciutkie kluski śląskie okraszone smażoną na maśle cebulą. Doskonałe jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.


  • 5 – 6 dużych ziemniaków
  • 2 + 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • gałka muszkatołowa
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek 



Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy i stawiamy z powrotem na palnik i poruszając ciągle garnkiem odparowujemy resztki wody z ziemniaków, następnie do pyrków dodajemy masła i tłuczemy ziemniaki na gładką masę. Tą czynność trzeba wykonać bardzo dokładnie, gdyż chcemy otrzymać bardzo gładką, niemalże jedwabistą masę. Idealnie ugniecione ziemniaki doprawiamy solą, grubo zmielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową (około ¼ gałki). Ziemniaki ugniatamy w garnku tak aby powierzchnia była w miarę równa i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ziemniaki się schłodzą, dzielimy je w garnku na cztery równe części i łyżką wybieramy ¼ ziemniaków (tej części ziemniaków nie wyrzucamy, tylko przekładamy na bok w garnku). W pustą przestrzeń w garnku wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jej tyle aby w 100% wypełniła miejsce po ziemniakach. Do ziemniaków i mąki dodajemy jedno duże jajko i całość zagniatamy na swobodnie odchodzące od ręki ciasto. Kluski gotujemy w dużej ilości osolonej, wrzącej wody do czasu, kiedy wypłyną na powierzchnie plus 2 – 3 minuty. Kluski podajemy z podsmażoną na maśle cebulą.


 SMACZNEGO...

3 komentarze: