poniedziałek, 24 lutego 2014

Tosty z gorgonzolą i boczkiem, czyli idealne śniadanie


Właśnie skończyłem śniadanie i postanowiłem się nim z Wami podzielić. To wynik małego eksperymentu, który poszedł tak dobrze, że ciągle nie mam dość tych kanapek. Przepis jest banalnie prosty. Pastę serową można przygotować wcześniej i przechowywać kilka dnia w lodówce. Ja zawsze robię taką ilość aby wystarczyła mi na kilka "podejść"

Tosty z gorgonzolą i boczkiem:

  • 100 g sera gorgonzola (może być też inny miękki ser z niebieską pleśnią o intensywnym smaku)
  • 50 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paski lub drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane 
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanej
  • pieprz do smaku


Przygotowanie pasty na tosty jest bardzo łatwe. Boczek obsmażamy i wytapiamy z niego tłuszcz. Kiedy jest już przyjemnie chrupki, przekładamy go razem z wytopionym tłuszczem do miski i odstawiamy aby lekko przestygł. Do miski dodajemy resztę składników i przy pomocy naszej dłoni mieszamy je, aż się połączą. Pastę rozsmarowujemy na pieczywie i pieczemy 5 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 

SMACZNEGO...

i życzę Wam tak przyjemnego poranka jak mój

1 komentarz: