Właśnie skończyłem śniadanie i postanowiłem się nim z Wami podzielić. To wynik małego eksperymentu, który poszedł tak dobrze, że ciągle nie mam dość tych kanapek. Przepis jest banalnie prosty. Pastę serową można przygotować wcześniej i przechowywać kilka dnia w lodówce. Ja zawsze robię taką ilość aby wystarczyła mi na kilka "podejść"
Tosty z gorgonzolą i boczkiem:
- 100 g sera gorgonzola (może być też inny miękki ser z niebieską pleśnią o intensywnym smaku)
- 50 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paski lub drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanej
- pieprz do smaku
Przygotowanie pasty na tosty jest bardzo łatwe. Boczek obsmażamy i wytapiamy z niego tłuszcz. Kiedy jest już przyjemnie chrupki, przekładamy go razem z wytopionym tłuszczem do miski i odstawiamy aby lekko przestygł. Do miski dodajemy resztę składników i przy pomocy naszej dłoni mieszamy je, aż się połączą. Pastę rozsmarowujemy na pieczywie i pieczemy 5 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
SMACZNEGO...
i życzę Wam tak przyjemnego poranka jak mój
Zakochałam się :)
OdpowiedzUsuń