A to kolejny przepis, tym
razem słodki, na tegoroczną Edycję Blogerchefa. Trzymajcie kciuki i
przede wszystkim zróbcie dla Waszych najbliższych ten pyszny deser.
Do przepisu potrzebny będzie papier
do pieczenia Jan Niezbędny, folia do żywności Jan Niezbędny oraz niewielka miseczka.
Malinowa Bomba
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 300 g serca mascarpone
- domowa konfitura malinowa (ew. 200g malin i 1/2 szklanki cukru)
- 100 g czekolady deserowej
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietanki 30%
- świeże maliny do dekoracji
Przygotowujemy biszkopt.
Oddzielamy białka jajek od żółtek. Białka ubijamy z solą na
sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Następnie do piany wlewamy po jednym żółtku. Ostatnim krokiem jest wsypanie przesianych mąk. Przy czym, podczas dodawania mąki ciasto jedynie
delikatnie mieszamy i napowietrzamy, tak aby nam nie klapnęło. Masę
wylewamy na płaską blachę, wyłożoną papierem do
pieczenia Jan Niezbędny. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni
przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Serek mascarpone mieszamy
z konfiturą malinową. Z biszkoptu wycinamy dwa koła o rozmiarze
odpowiadającym naszej miseczce. Miskę wykładamy folią spożywczą
Jan Niezbędny. Jednym z wyciętych kawałków biszkopta wypełniamy
miseczkę i dociskamy. Powstałe zagłębienie wypełniamy serkiem
mascarpone. Powstałą biszkoptową miseczkę z kremem zamykamy
drugim kawałkiem biszkoptu i dociskamy lekko całość. Następnie
odwracamy miskę do góry dnem i wyciągamy nasze ciasto.
W kąpieli wodnej
rozpuszczamy czekoladę, masło i śmietankę, odstawiamy aż
częściowo ostygnie i zgęstnieje. Tak przygotowanym ganaszem
pokrywamy nasz biszkopt.
SMACZNEGO...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz