środa, 26 lutego 2014

Faszerowany królik en papilotte z miętowym puree z groszku i winnym sosem z czarnej porzeczki


Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy, ponieważ przygotowałem go specjalnie na II Edycję Konkursu Blogerchef. Mam nadzieję, że Wam się spodoba i przyrządzicie go w domu na niedzielny obiad. Wykonanie nie jest skomplikowane i choć wielość składników może przytłaczać to całość zajmuje mniej niż godzinę.
Do przygotowania dania potrzebne będą: torebki do pieczenia i wykałaczki Jan Niezbędny.

Faszerowany królik:
  • 1 tusza królicza (ew. dwie tylne łapy i dwie polędwiczki)
  • 100 g sera gorgonzola
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • fenkuł
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz
  • młode marchewki
  • bułka tarta
Puree z groszku:
  • 400g mrożonego groszku
  • 1/2 pęczka mięty
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek śmietanki 30%
Sos winny:
  • 0,5 l wytrawnego czerwonego wina
  • konfitura z czarnej porzeczki



Z tylnych łap usuwamy kość wychodzącą od tułowia, pozostawiając tylko jedną. Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kostkę, obsmażamy i wytapiamy z niego tłuszcz. Kiedy jest już przyjemnie chrupki, przekładamy go razem z wytopionym tłuszczem do miski i odstawiamy, aby lekko przestygł. Do miski dodajemy resztę składników: gorgonzolę, posiekany czosnek, natkę pietruszki i przy pomocy naszej dłoni mieszamy je, aż się połączą. Tak przygotowaną masą nadziewamy nogi królika i spinamy wykałaczkami kieszenie powstałe po luzowaniu mięsa. Nogi doprawiamy solą i pieprzem. Fenkuł kroimy w drobne piórka i wkładamy go razem z dwoma łyżkami masła do torebki do pieczenia Jan Niezbędny. Do tejże torebki wkładamy także faszerowane nogi królika. Nóżki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 min.

Groszek gotujemy do miękkości odlewamy wodę z gotowania, dodajemy masło, śmietankę, miętę i miksujemy całość na gładkie puree.

Wino i konfiturę gotujemy na wysokim ogniu do odparowania większości płynu i uzyskania gęstego, aromatycznego sosu.

Marchewki gotujemy na pół miękko, a następnie smażymy je na maśle z bułką tartą.
Polędwiczki obtaczamy w soli i pieprzu. Na rozgrzanej patelni brązowimy klarowane masło i smażymy w nim polędwice.  

SMACZNEGO...

1 komentarz: