Dzisiejszy przepis jest
wyjątkowy, ponieważ przygotowałem go specjalnie na II Edycję Konkursu Blogerchef. Mam nadzieję, że Wam się spodoba i
przyrządzicie go w domu na niedzielny obiad. Wykonanie nie jest
skomplikowane i choć wielość składników może przytłaczać to
całość zajmuje mniej niż godzinę.
Do przygotowania dania
potrzebne będą: torebki do pieczenia i wykałaczki Jan Niezbędny.
Faszerowany królik:
- 1 tusza królicza (ew. dwie tylne łapy i dwie polędwiczki)
- 100 g sera gorgonzola
- 100 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- fenkuł
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz
- młode marchewki
- bułka tarta
Puree z groszku:
- 400g mrożonego groszku
- 1/2 pęczka mięty
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek śmietanki 30%
Sos winny:
- 0,5 l wytrawnego czerwonego wina
- konfitura z czarnej porzeczki
Z tylnych łap usuwamy
kość wychodzącą od tułowia, pozostawiając tylko jedną.
Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kostkę, obsmażamy i wytapiamy
z niego tłuszcz. Kiedy jest już przyjemnie chrupki, przekładamy go
razem z wytopionym tłuszczem do miski i odstawiamy, aby lekko
przestygł. Do miski dodajemy resztę składników: gorgonzolę,
posiekany czosnek, natkę pietruszki i przy pomocy naszej dłoni
mieszamy je, aż się połączą. Tak przygotowaną masą nadziewamy
nogi królika i spinamy wykałaczkami kieszenie powstałe po
luzowaniu mięsa. Nogi doprawiamy solą i pieprzem. Fenkuł kroimy w
drobne piórka i wkładamy go razem z dwoma łyżkami masła do
torebki do pieczenia Jan Niezbędny. Do tejże torebki wkładamy
także faszerowane nogi królika. Nóżki pieczemy w temperaturze 200
stopni przez 20 min.
Groszek gotujemy do
miękkości odlewamy wodę z gotowania, dodajemy masło, śmietankę,
miętę i miksujemy całość na gładkie puree.
Wino i konfiturę
gotujemy na wysokim ogniu do odparowania większości płynu i
uzyskania gęstego, aromatycznego sosu.
Marchewki gotujemy na pół
miękko, a następnie smażymy je na maśle z bułką tartą.
Polędwiczki obtaczamy w
soli i pieprzu. Na rozgrzanej patelni brązowimy klarowane masło i
smażymy w nim polędwice.
SMACZNEGO...
Niecodzienne danie, super podane :)
OdpowiedzUsuń