Dzisiaj obchodzimy światowy dzień makaronu, więc czuję się w obowiązku podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na makaron. Jak już na pewno zauważyliście bardzo lubię połączenie krewetek z chorizo, a tutaj dochodzą jeszcze pomidory i ukochany makaron. Z połączenia tych wszystkich składników otrzymujemy idealny poprawiacz humoru.
Spaghetti z krewetkami i chorizo:
- 1 kiełbasa chorizo
- 250 g krewetek (obcinamy ogonki)
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- garść natki pietruszki
- ulubiony makaron (spaghetti jest idealne)
Wykonanie tej przepysznej potrawy jest na prawdę banalne. Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię. Nie smażymy kiełbasy szybko i mocno, ale pozwalamy zawartemu w niej tłuszczowi, aby spokojnie się wytopił. Kiedy chorizo będzie już chrupkie, do patelni dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażymy przez 2 - 3 minuty i zalewamy całość pomidorami razem z sokiem z puszki. Teraz zmniejszamy ogień pod patelnią i gotujemy nasz sos, aż większość wody się wygotuje, a sos będzie gęsty i aromatyczny. Gdy sos osiągnie już pożądaną konsystencję, a makaron prawie dochodzi, do patelni dodajemy krewetki i gotujemy całość jeszcze około 5 minut. Ugotowany al dente makaron mieszamy na patelni z sosem, doprawiamy solą, pieprzem i dość grubo posiekaną natką pietruszki .
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz