niedziela, 27 października 2013

Conchiglioni nadziewane pastą z krewetek i chorizo, pod konfitem z czerwonej cebuli i szafranu pieczone na pikantnym sosie pomidorowym.


Nie będę się już rozpisywał, jak bardzo lubię połączenie krewetek i chorizo, ale to danie chodziło za mną od dłuższego czasu. Pomysł zrodził mi się w głowie już jakiś czas temu, ale do tej pory nie miałem okazji go wypróbować. W końcu postanowiłem ugotować to czego smak od dawna czułem na podniebieniu. Muszę nieskromnie przyznać, że końcowy efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wiedziałem, że to będzie pyszne, ale nie miałem pojęcia, że aż tak. Przepis nie jest trudny, choć trzeba poświęcić temu daniu trochę czasu i dużo miłości. Zapraszam na Conchiglioni nadziewane pastą z krewetek i chorizo, pod konfitem z czerwonej cebuli i szafranu pieczone na pikantnym sosie pomidorowym. 

Conchiglioni nadziewane pastą z krewetek i chorizo, pod konfitem z czerwonej cebuli i szafranupieczone na pikantnym sosie pomidorowym:
  • Opakowanie  makaronu conchiglioni 
  • 200 g krewetek
  • 1 kiełbasa chorizo
  • 1/2 marynowanej papryczki jalapeno
  • 2 łyżki śmietany 18 % 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 duże czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 spora szczypta szafranu
  • sól i pieprz do smaku


Pierwszym krokiem jest przygotowanie konfitu z czerwonej cebuli i szafranu. Cebule kroimy w pióra, przekładamy do rondla z grubym dnem, zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy szafran, szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut. Pomidory z puszki miksujemy na gładki sos. W garnku na 2 - 3 łyżkach oliwy ogrzewamy posiekany ząbek czosnku i płatki chilli. Kiedy czosnek zacznie "śpiewać" dolewamy do garnka pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru i gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. 


Makaron conchiglioni gotujemy 10 minut, tak żeby był odrobinę twardszy niż al dente i hartujemy w lodowatej wodzie. Kiełbasę chorizo kroimy na spore kawałki, krewetkom odcinamy ogonki. Kiełbasę i krewetki blendujemy z papryczką jalapeno, śmietaną i oregano na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy jeszcze chwilę, aby smaki się dobrze połączyły. 

Ugotowany sos pomidorowy przelewamy do formy do pieczenia. Zahartowane muszle makaronowe faszerujemy pastą i układamy na sosie. Na każdą wypełnioną muszle nakładamy porcję (płaską łyżeczkę) konfitu z cebuli. Całość zapiekamy przez 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.










Smacznego...

1 komentarz: