Poza chwaleniem się książką BlogerChefa, mam dla Was także przepyszny przepis na polentę, czyli kaszkę kukurydzianą.
Inspiracją dla tego przepisu było grits and shrimp, klasyczne danie południa Stanów Zjednoczonych. Ja postanowiłem je odrobinę podkręcić i dzięki chorizo i chilli osiągnąłem nową jakość oraz bardzo ciekawy smak. Samo połączenie chorizo z krewetkami jest typowe dla Półwyspu Iberyjskiego.
Polenta z chorizo i krewetkami:
- szklanka kaszki kukurydzianej
- 2 łyżki + 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 kiełbasa chorizo
- 250 g krewetek tygrysich
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 ząbek czosnku
Kaszkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i kiedy jest już prawie gotowa, dodajemy do niej dwie łyżki masła i parmezan. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej i gęstej masy.
Chorizo kroimy w cienkie plastry lub kostkę, następnie kładziemy na lekko rozgrzanej patelni i powoli powoli ją podsmażamy wytapiające jednocześnie drogocenny tłuszcz z naszej kiełbasy. Kiedy Chorizo jest dobrze zrumienione, a tłuszcz wytopiony, na patelnię dodajemy łyżkę masła, pokrojony drobno czosnek i płatki chilli. Na tak przygotowanej patelni smażymy krewetki około 3 minuty z każdej strony.
Ciepłą polentę wykładamy na głęboki talerz i ukraszamy ją krewetkami z chorizo, hojnie polewając tłuszczem z patelni. Wskazane jest posypanie całości natką pietruszki, ale jak widać po zdjęciach można ten krok pominąć :P
SMACZNEGO...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz