Mam dla Was dzisiaj
kolejną wariację na temat piersi z kaczki Stir Fry. Już wcześniej
opublikowałem przepis na taką kaczkę, ale od tego czasu
udoskonaliłem przepis i wyniosłem go na zupełnie nowy poziom.
- 2 piersi z kaczki
- 1 marchewka
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- 4 wędzone śliwki
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 100 g Sherry
- łyżka przyprawy 5 smaków
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
Piersi z kaczki
pozbawiamy skóry i wszelakich błon. Tak przygotowane mięso kroimy
w cienkie paski. Marynujemy w Sherry i przyprawie 5 smaków. Wędzone
śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 – 15 min. Po tym
czasie śliwki, połowę naparu oraz sos sojowy miksujemy na gęstą
pastę. Warzywa kroimy w julienki, dymkę w pióra, a czosnek w
cienki plasterki. Na gorącym woku przesmażamy przez 2 – 3 minuty
warzywa i przekładamy je na talerz. Wok wycieramy i dodajemy do
niego przygotowaną pastę śliwkową, a następnie zamarynowaną
kaczkę. Mięso smażymy na ostrym ogniu przez około 3 minuty,
dodajemy warzywa i smażymy jeszcze minutę. Stir Fry podajemy z
ryżem, makaronem ryżowym lub na liściu sałaty jako oryginalną
przystawkę.
SMACZNEGO...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz