niedziela, 10 marca 2013

Tarta cytrynowa

Zdjęcia: Kasia Konieczna

Dzisiaj mam dla Was przepis na sławną tartę cytrynową, która zabłysnęła w Ugotowanych.

Tarta cytrynowa

składniki na ciasto kruche:
  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 1 jajko

składniki na krem cytrynowy:
  • skórka i sok z 5 cytryn
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 390g cukru
  • 9 dużych jaj
  • 1 żółtko

Zdjęcia: Kasia Konieczna

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z drobno pokrojonym masłem i solą, tak aby powstała mieszanka przypominała gruby piasek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy wanilię i skórkę z cytryny, mieszamy i dodajemy całość do mąki z masłem. Całość ugniatamy na delikatne ciasto, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm
i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto dziurkujemy widelcem, układamy na nim papier do pieczenia, na który wysypujemy fasolę, aby obciążyć ciasto. Ciasto pieczemy 20 minut. W czasie gdy ciasto piecze się odrobinę ciasta miksujemy z jednym jajkiem. Po dwudziestu minutach ciągamy z ciasta papier do pieczenia z fasolą, smarujemy powierzchnie ciasta mieszanką ciasta i jajka, aby zalepić dziurki, które zrobiliśmy widelcem. Ciasto pieczemy kolejne 10 minut, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Zdjęcia: Kasia Konieczna

Przygotowujemy krem cytrynowy.

Wszystkie składniki mieszamy w misce, którą następnie ustawiamy nad gotującą się wodą i doprowadzamy nasz krem do temperatury 60 stopni. Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy na chwilę ciasto, aby się podgrzało. Po około 5 minutach wylewamy krem do formy na tartę i pieczemy kolejne 25 – 35 min, do momentu kiedy masa osiągnie temperatury 70 stopni.

Zdjęcia: Kasia Konieczna
  
Zdjęcia: Kasia Konieczna


  SMACZNEGO...

13 komentarzy:

  1. O rety! Tylko ostatnia fotka mi się nie podoba.Sugeruje,że się już nie załapię :(

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojojoj... wyglada rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. akurat oglądałam ten odcinek i ta tarta mi się nieziemsko podobała:) nadal kusi mnie ten przepis:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ nabrałam ochoty na tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry wieczór, piękna tarta. cytrynowa, to moja ulubiona. swojej wkładam bezową czapeczkę ( nie pytając spodu o zgodę;) ). może kiedyś wymienimy się kawałkami cytrusowych wypieków, na przykład w bułce z masłem?:) pozdrawiam. anka

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety drogi przepis... =(
    Jak poznać, że masę podgrzaliśmy do temperatury 60 czy 70 stopni? Trzeba mieć jakiś termometr kuchenny czy coś podobnego?

    OdpowiedzUsuń