Zdjęcia: Kasia Konieczna |
Dzisiaj mam dla Was przepis na sławną tartę cytrynową, która zabłysnęła w Ugotowanych.
Tarta cytrynowa
składniki na ciasto kruche:
- 300g mąki
- 150g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 120g cukru pudru
- 3 żółtka
- ziarenka z połowy laski wanilii
- starta skórka z połowy cytryny
- 1 jajko
składniki na krem cytrynowy:
- skórka i sok z 5 cytryn
- 300 ml śmietanki 30%
- 390g cukru
- 9 dużych jaj
- 1 żółtko
Zdjęcia: Kasia Konieczna |
Przygotowujemy kruche
ciasto. Mąkę mieszamy z drobno pokrojonym masłem i solą, tak aby
powstała mieszanka przypominała gruby piasek. Żółtka ubijamy z
cukrem na gładką masę, dodajemy wanilię i skórkę z cytryny,
mieszamy i dodajemy całość do mąki z masłem. Całość ugniatamy
na delikatne ciasto, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 1
godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Schłodzone
ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm
i wykładamy nim formę
do tarty. Ciasto dziurkujemy widelcem, układamy na nim papier do
pieczenia, na który wysypujemy fasolę, aby obciążyć ciasto.
Ciasto pieczemy 20 minut. W czasie gdy ciasto piecze się odrobinę
ciasta miksujemy z jednym jajkiem. Po dwudziestu minutach ciągamy z
ciasta papier do pieczenia z fasolą, smarujemy powierzchnie ciasta
mieszanką ciasta i jajka, aby zalepić dziurki, które zrobiliśmy
widelcem. Ciasto pieczemy kolejne 10 minut, wyciągamy je z
piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Zdjęcia: Kasia Konieczna |
Przygotowujemy krem cytrynowy.
Wszystkie składniki
mieszamy w misce, którą następnie ustawiamy nad gotującą się
wodą i doprowadzamy nasz krem do temperatury 60 stopni. Piekarnik
rozgrzewamy do 130 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy na
chwilę ciasto, aby się podgrzało. Po około 5 minutach wylewamy
krem do formy na tartę i pieczemy kolejne 25 – 35 min, do momentu
kiedy masa osiągnie temperatury 70 stopni.
Zdjęcia: Kasia Konieczna |
Zdjęcia: Kasia Konieczna |
SMACZNEGO...
O rety! Tylko ostatnia fotka mi się nie podoba.Sugeruje,że się już nie załapię :(
OdpowiedzUsuńZrobię jeszcze raz jak do nas wpadniecie:)
Usuńwygląda bardzo smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńOjojoj... wyglada rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńakurat oglądałam ten odcinek i ta tarta mi się nieziemsko podobała:) nadal kusi mnie ten przepis:P
OdpowiedzUsuńAleż nabrałam ochoty na tartę :)
OdpowiedzUsuńMimo że jest pracochłonna, to warto ją zrobić.
UsuńDobry wieczór, piękna tarta. cytrynowa, to moja ulubiona. swojej wkładam bezową czapeczkę ( nie pytając spodu o zgodę;) ). może kiedyś wymienimy się kawałkami cytrusowych wypieków, na przykład w bułce z masłem?:) pozdrawiam. anka
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie. Pozdrawiam
Usuń14 jajek?!
OdpowiedzUsuńNiestety drogi przepis... =(
OdpowiedzUsuńJak poznać, że masę podgrzaliśmy do temperatury 60 czy 70 stopni? Trzeba mieć jakiś termometr kuchenny czy coś podobnego?