niedziela, 3 marca 2013

Bułki na parze, czyli pierwsza część obiecanego przepisu.


Czas dotrzymać słowa i pokazać Wam niedawno obiecany przepis na najlepszą przekąskę, czyli długo pieczoną wieprzowinę w bułkach na parze. Na razie pierwsza część przepisu, czyli bułki na parze. Jak przygotować przepyszną, rozpływającą się w ustach wieprzowinę dowiecie się po południu.

Bułki na parze:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2jajka
  • 4 łyżki masła
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli




Z drożdży, cukru, 3 łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Kiedy zacznie rosnąć wlewamy go do miski, do której wcześniej wsypujemy mąkę i wbijamy jajka. Ciasto wyrabiamy rękoma do momentu, w którym swobodnie odchodzi od łapek i miski. Następnie dodajemy do ciasta stopione i ostudzone masło, sól. Wyrabiamy jeszcze przez kilka minut. Tak wyrobione i elastyczne ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, formujemy je w kulki i rozpłaszczamy na grubość około 1/2 centymetra. Następnie składamy je na pół, tak aby powstało nam coś na kształt kanapeczki. Przygotowane bułeczki gotujemy kilka minut na parze.

Bułki można podawać tradycyjnie z sosami lub owocami, ale jeszcze dzisiaj będziecie mogli dowiedzieć się,   jak wynieść bułki na parze na wyższy poziom kulinarny. 

SMACZNEGO...  

5 komentarzy:

  1. przepis ciekawy, powiedz tylko ile tych drożdży potrzeba? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłem drożdże. Powinno być 3 dag, juz poprawiam. Dziękuję za reakcję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto dodać, że to przepis "momofuku pork buns z magazynu FOOD&FRIENDS. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimowy, cieszy mnie że czytasz taka fajną gazetę, ale za nim zarzucisz komuś kopiowanie przepisu, przeczytaj tenże dokładnie, warto również zajrzeć do oryginalnego przepisu Momofuku. Przepis na bułki, który podałem jest tradycyjnym polskim przepisem, który pewnie i Twoja matka lub babka drogi Anonimowy stosowały, chyba że one też skopiowały przepis Momofuku. Zachęcam do dalszej lektury mojego bloga i serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  4. O co chodzi z tym masłem, pisze 4 łyżki i dodatkowo 1/3 kostki masła? Proszę o odpowiedz bo potrawa wydaje się bardzo fajna.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń