Święta, święta i po świętach. Wielkanoc bardzo mnie rozleniwiła, dlatego też nie było na blogu żadnych świątecznych przepisów. Święta spędziliśmy u rodziców, więc mieliśmy wszystko podstawione pod nos i nie musieliśmy w niczym pomagać. Aha i kupiliśmy wehikuł dla małej Nindży.
Jako, że wiosna zawitała dzisiaj do Poznania, mam dla Was lekki i wiosenny przepis na pyszne danie z indyka.
Steki z piersi indyczej zapiekane pod mozzarellą, szpinakiem i brokułem:
- steki z piersi z indyka
- 1 brokuł
- opakowanie baby szpinaku
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- mozzarella
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 mała cebula
- kilka plasterków wędzonego boczku
- 5 pieczarek
- 2 - 3 łyżki śmietany 18% (może być 12 %)
- uprażone ziarna sezamu
- sól i pieprz
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy przez 3 - 4 minuty. Szpinak zaś blanszujemy przez 2 minuty, odciskamy go z wody i siekamy, ale nie za drobno. Ugotowane warzywa przesmażamy na maśle razem z posiekanym czosnkiem przez kilka minut. Sypki ryż gotujemy przez około 15 minut w szklance bulionu. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Smażymy je razem z pokrojonym boczkiem. Kiedy ryż jest prawie gotowy dodajemy do niego śmietanę i usmażoną cebulę z boczkiem oraz pieczarkami. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż ryż dojdzie.
Steki z indyka obsmażamy z obu stron na patelni grillowej i przekładamy je na blachę do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa układamy 1 - 2 plasterki mozzarelli i dużą łyżkę warzyw. Całość zapiekamy przez 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
SMACZNEGO...
Kocham brokuły, kocham indyka. Nic, tylko gotować! :)
OdpowiedzUsuńEkstra blog :)
OdpowiedzUsuń