niedziela, 7 kwietnia 2013

Steki z piersi indyczej zapiekane pod mozzarellą, szpinakiem i brokułem.


Święta, święta i po świętach. Wielkanoc bardzo mnie rozleniwiła, dlatego też nie było na blogu żadnych świątecznych przepisów. Święta spędziliśmy u rodziców, więc mieliśmy wszystko podstawione pod nos i nie musieliśmy w niczym pomagać. Aha i kupiliśmy wehikuł dla małej Nindży. 

Jako, że wiosna zawitała dzisiaj do Poznania, mam dla Was lekki i wiosenny przepis na pyszne danie z indyka. 

Steki z piersi indyczej zapiekane pod mozzarellą, szpinakiem i brokułem:
  • steki z piersi z indyka
  • 1 brokuł
  • opakowanie baby szpinaku
  • łyżka masła 
  • 3 ząbki czosnku
  • mozzarella
  • 1/2 szklanki ryżu 
  • 1 mała cebula
  • kilka plasterków wędzonego boczku 
  • 5 pieczarek
  • 2 - 3 łyżki śmietany 18% (może być 12 %)
  • uprażone ziarna sezamu
  • sól i pieprz



Brokuł  dzielimy na małe różyczki i gotujemy przez 3 - 4 minuty. Szpinak zaś blanszujemy przez 2 minuty, odciskamy go z wody i siekamy, ale nie za drobno. Ugotowane warzywa przesmażamy na maśle razem z posiekanym czosnkiem przez kilka minut. Sypki ryż gotujemy przez około 15 minut w szklance bulionu. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Smażymy je razem z pokrojonym boczkiem. Kiedy ryż jest prawie gotowy dodajemy do niego śmietanę i usmażoną cebulę z boczkiem oraz pieczarkami. Doprawiamy  wszystko solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż ryż dojdzie. 

Steki z indyka obsmażamy z obu stron na patelni grillowej i przekładamy je na blachę do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa układamy 1 - 2 plasterki mozzarelli i dużą łyżkę warzyw. Całość zapiekamy przez 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. 


 SMACZNEGO...

2 komentarze: