wtorek, 8 stycznia 2013

Kaczka stir fry

Autorka zdjęcia: Aleksandra Żyluk
Dzisiaj mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych mięs, czyli na kaczkę, a dokładniej na piersi kacze stir fry z makaronem ryżowym. Jest to bardzo szybkie i proste danie, które możecie zrobić dosłownie w 10 minut i zachwycić nim domowników lub gości.

Kaczka Stir Fry na 4 osoby:

  • 2 piersi kacze
  • 1/2 młodej cukinii
  • 4 grzyby shitake (mogą być boczniaki jeśli nie możecie kupić świeżych shitake)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki słodko - kwaśnej konfitury ( ja użyłem rabarbarowo - imbirowej, ale super będzie śliwkowa)
  • 4 liście sałaty lodowej
  • ziarna sezamu
  • sól
  • 1 opakowanie 300 g makarony ryżowego (nitki lub wstążki)





Autorka zdjęcia: Aleksandra Żyluk
Przygotowanie zaczynamy od zamarynowania piersi z kaczki. Najpierw oddzielamy mięso od skóry i pozbywamy się wszelkich błon i tłuszczu. Następnie kroimy piersi wzdłuż a potem w cienkie paski. Tak przygotowane mięso solimy delikatnie, przyprawiamy przyprawą 5 smaków i odstawiamy do zamarynowania. W tym czasie przygotowujemy inne składniki. Cukinie kroimy w 4 centymetrowe bardzo cienkie plasterki, podobnie postępujemy z grzybami shitake. Czosnek drobno siekamy a sos sojowy mieszamy z konfiturą.

Autorka zdjęcia: Aleksandra Żyluk
Bardzo ważne jest aby konfitura, którą wybierzecie nie była za słodka, ale żeby obok słodyczy była lekko kwaskowa. Kiedy wymieszamy ją z octem sojowym, otrzymamy sos, który podczas smażenia zamieni się w cudowną glazurę dla naszej kaczki.

Kiedy wszystkie składniki są przygotowane, zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i odstawiamy na 3 - 4 minuty, tyle też zajmie nam smażenie naszego dania w woku.

Wok mocno rozgrzewamy kiedy zaczyna już lekko dymić dodajemy 2 - 3 łyżki oleju do smażenia i wrzucamy do niego zamarynowane piersi kacze. Smażymy przez minutę cały czas mieszając. Następnie dodajemy sos sojowy z konfiturą i mieszamy wszystko przez około 30 sekund po czym w woku ląduje reszta warzyw. Całość smażymy jeszcze przez 2 minuty i mieszamy z odsączonym makaronem ryżowym. Pozostaje nam już tylko wszystko wymieszać, przetransportować porcje na liść sałaty i posypać ziarnami sezamu.

Autorka zdjęcia: Aleksandra Żyluk
SMACZNEGO...

4 komentarze:

  1. uwielbiam kaczke i uwielbiam slodko-kwasno :) zapamietam przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. oooh jadłabym...mmmm jakbym jadła. taki stir fry to niebo w buzi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj mi też znowu się zechciało, w tym tygodniu znowu będzie nas stole

      Usuń
  3. Człowiek chce się dowiedzieć czy dobre to widzi tylko debilne komentarze typu ahh jak to pięknie wygląda, ahh chciałbym to zrobić. To rusz dupe do sklepu i zrób..a nie pieprz na necie komentarze.

    Więc tak zrobiłem już dwa razy i jest świetne. Polecam dobry sklep ze świeżą kaczką dzięki temu możecie ją zmarynować i zostawić w lodówce na 2 dni. Tak zrobiłem za drugim razem i wyszło jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń