Nie wiem jak Wam ale mi czas świąt i sylwester kojarzy się z pysznym barszczem na zakwasie (przepis na zakwas znajdziecie na blogu), a do barszczu najlepszym dodatkiem obok uszek są krokiety. Dlatego też przygotowałem dla was przepis na pyszne krokiety z kiszoną kapustą i grzybami.
- 2 szklanki mąki (ja używam 1 szklanki mąki pszennej i 1 szklanki mąki razowej)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz do krokietów
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 marchewki startej na grubym oczku
- 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
- 10 pieczarek drobno posiekanych
- 1 łyżeczka pasty paprykowej (jeśli nie macie pasty paprykowej, możecie użyć przecieru pomidorowego i dodać pół łyżeczki ostrej papryki)
- 1/2 łyżeczki kminku
- 200 g startego żółtego sera
- 4 - 5 jajek roztrzepanych z łyżką wody
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mieszamy wszystkie składniki, aby powstała gładka masa o konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy na 30 minut.
W czasie kiedy ciasto odpoczywa, w głębokim garnku podsmażamy cebulę z pieczarkami. Następnie dodajemy marchewkę, kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Całość dusimy przez 20 min pod przykryciem, a następnie 10 min bez przykrycia, aby cały płyn odparował. Farsz odstawiamy do ostygnięcia i przechodzimy do smażenia naleśników. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, którą naoliwiliśmy zamoczonym w oleju ręcznikiem papierowym. Naleśniki smażymy najcieńsze, jak potrafimy.
Po usmażeniu naleśników i ostygnięciu farszu, przechodzimy do składania krokietów. Każdy naleśnik posypujemy startym serem i rozsmarowujemy na nim łyżkę farszu, po czym składamy go w kopertę i odkładamy.
Kiedy wszystkie krokiety są poskładane, rozpoczynamy smażenie. Do głębokiej patelni wlewamy olej na około 1,5 centymetra głębokości i rozgrzewamy go na patelni. Optymalną temperaturę otrzymamy kiedy rzucona na olej szczypta bułki tartej od razu zacznie się smażyć. Krokiety obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy z każdej strony po 2 minuty, aż będą złoto - brązowe. Krokiety podajemy z barszczem.
SMACZNEGO...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz