czwartek, 27 grudnia 2012

Krokiety z kapustą i grzybami



Nie wiem jak Wam ale mi czas świąt i sylwester kojarzy się z pysznym barszczem na zakwasie (przepis na zakwas znajdziecie na blogu), a do barszczu najlepszym dodatkiem obok uszek są krokiety. Dlatego też przygotowałem dla was przepis na pyszne krokiety z kiszoną kapustą i grzybami. 

Ciasto na naleśniki

  • 2 szklanki mąki (ja używam 1 szklanki mąki pszennej i 1 szklanki mąki razowej)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz do krokietów

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 marchewki startej na grubym oczku
  • 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 10 pieczarek drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej (jeśli nie macie pasty paprykowej, możecie użyć przecieru pomidorowego i dodać pół łyżeczki ostrej papryki)
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 200 g startego żółtego sera
dodatkowo potrzebujemy

  • 4 - 5 jajek roztrzepanych z łyżką wody
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia







Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mieszamy wszystkie składniki, aby powstała gładka masa o konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy na 30 minut.

W czasie kiedy ciasto odpoczywa, w głębokim garnku podsmażamy cebulę z pieczarkami. Następnie dodajemy marchewkę, kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Całość dusimy przez 20 min pod przykryciem, a następnie 10 min bez przykrycia, aby cały płyn odparował. Farsz odstawiamy do ostygnięcia i przechodzimy do smażenia naleśników. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, którą naoliwiliśmy zamoczonym w oleju ręcznikiem papierowym. Naleśniki smażymy najcieńsze,  jak potrafimy.

Po usmażeniu naleśników  i  ostygnięciu farszu, przechodzimy do składania krokietów. Każdy naleśnik posypujemy startym serem i rozsmarowujemy na nim łyżkę farszu, po czym składamy go w kopertę i odkładamy.


Kiedy wszystkie krokiety są poskładane, rozpoczynamy  smażenie. Do głębokiej patelni wlewamy olej na około 1,5 centymetra głębokości i rozgrzewamy go na patelni. Optymalną temperaturę otrzymamy kiedy rzucona na olej szczypta bułki tartej od razu zacznie się smażyć.  Krokiety obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy z każdej strony po 2 minuty, aż będą złoto - brązowe. Krokiety podajemy z barszczem.




SMACZNEGO...

1 komentarz:

  1. Zapraszam do konkursu :)) ! http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html

    OdpowiedzUsuń