niedziela, 9 grudnia 2012

Pierogi z kaszanką i z kaszą gryczaną i grzybami



Jak wspomniałem w poprzednim wpisie, mam dla Was dwa przepyszne farsze do pierogów. Powodują one, że Wasze pierogi wespną się na zupełnie nowy kulinarny poziom i pozytywnie zaskoczą Waszych domowników. 

Ciasto na pierogi: 

  • 2 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 szklanka ciepłej wody
Farsz z kaszanki: 

  • 1 kaszanka
  • 1 nieduża cebula 
  • 1/2 startego na dużym oczku jabłka
  • 1/2 łyżeczki majeranku 
  • sól i pieprz do smaku 
Farsz z kaszy gryczanej:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej, ugotowanej według wskazań na opakowaniu
  • 1 nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 15 - 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 garście suszonych, ugotowanych i posiekanych drobno grzybów
  • 3 ząbki, posiekanego czosnku


Przygotowujemy ciasto, czyli zagniatamy wszystkie składniki, aby ciasto pozostało wilgotne i sprężyste. Odkładamy je na czas przygotowania farszu pod przykryciem. 

Przygotowujemy farsz z kaszy gryczanej. Pokrojony w kostkę boczek obsmażamy na łyżce oliwy. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę, smażymy, dodajemy obgotowane i posiekane grzyby, smażymy,  a następnie dodajemy posiekany czosnek i zdejmujemy z gazu. Całość mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną i doprawiamy solą i oraz pieprzem.

Przygotowujemy farsz z kaszanki. Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy do niej kaszankę i rozgniatamy widelcem. Do kaszanki dokładamy starte jabłko, doprawiamy majerankiem, solą i sporą ilością pieprzu. Smażymy całość na małym ogniu przez kilka minut. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. 

Przygotowane wcześniej ciasto wałkujemy, tak aby było bardzo cienkie i lepimy małe pierożki (wykrawam je filiżanką do espresso), które gotujemy przez kilka minut we wrzącej i dobrze osolonej wodzie. Ugotowane pierogi hartujemy przez minutę w garnku z zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Tak przygotowane pierogi smażymy na złoty kolor i podajemy ukraszone smażoną cebulką ze skwarkami i duszoną kiszoną kapustą. 



SMACZNEGO...

2 komentarze:

  1. wow, obie propozycje farszu wprost genialne. uwielbiam kaszanke, chociaz mowia, ze kobiecie nie wypada lubic kaszanki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pierogi z kaszanką? wow!

    OdpowiedzUsuń