Jak wspomniałem w poprzednim wpisie, mam dla Was dwa przepyszne farsze do pierogów. Powodują one, że Wasze pierogi wespną się na zupełnie nowy kulinarny poziom i pozytywnie zaskoczą Waszych domowników.
Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
Farsz z kaszanki:
- 1 kaszanka
- 1 nieduża cebula
- 1/2 startego na dużym oczku jabłka
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
Farsz z kaszy gryczanej:
- 1 woreczek kaszy gryczanej, ugotowanej według wskazań na opakowaniu
- 1 nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 15 - 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
- 2 garście suszonych, ugotowanych i posiekanych drobno grzybów
- 3 ząbki, posiekanego czosnku
Przygotowujemy ciasto, czyli zagniatamy wszystkie składniki, aby ciasto pozostało wilgotne i sprężyste. Odkładamy je na czas przygotowania farszu pod przykryciem.
Przygotowujemy farsz z kaszy gryczanej. Pokrojony w kostkę boczek obsmażamy na łyżce oliwy. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę, smażymy, dodajemy obgotowane i posiekane grzyby, smażymy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i zdejmujemy z gazu. Całość mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną i doprawiamy solą i oraz pieprzem.
Przygotowujemy farsz z kaszanki. Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy do niej kaszankę i rozgniatamy widelcem. Do kaszanki dokładamy starte jabłko, doprawiamy majerankiem, solą i sporą ilością pieprzu. Smażymy całość na małym ogniu przez kilka minut. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowane wcześniej ciasto wałkujemy, tak aby było bardzo cienkie i lepimy małe pierożki (wykrawam je filiżanką do espresso), które gotujemy przez kilka minut we wrzącej i dobrze osolonej wodzie. Ugotowane pierogi hartujemy przez minutę w garnku z zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Tak przygotowane pierogi smażymy na złoty kolor i podajemy ukraszone smażoną cebulką ze skwarkami i duszoną kiszoną kapustą.
SMACZNEGO...
wow, obie propozycje farszu wprost genialne. uwielbiam kaszanke, chociaz mowia, ze kobiecie nie wypada lubic kaszanki :D
OdpowiedzUsuńpierogi z kaszanką? wow!
OdpowiedzUsuń