Święta coraz bliżej, więc mam dla was ciekawą przystawkę , która może się stać jedną z 12 potraw wigilijnych.
Świąteczny mus buraczano - malinowy
Składniki na 15 porcji:
- 1 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 l wody
- 10 – 15 dag domowej konfitury z malin
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki estragonu
- ser feta
- orzechy włoskie
- krem balsamiczny
- listki młodego szpinaku lub mięty
Buraki obieramy i kroimy
w kostkę. Na zimną oliwę wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i
podsmażamy go na małym ogniu do momentu, aż zacznie „śpiewać”.
Do garnka dodajemy buraki i dusimy przez 10 minut. Następnie
dodajemy przyprawy, wodę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Kiedy buraki będą już miękkie do garnka dodajemy konfiturę z
malin. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy całość przez 5 – 10
minut, aż odparuje nam 1/3 płynu. Buraki zdejmujemy z ognia i
miksujemy na gładki mus (najlepiej mus przetrzeć jeszcze przez
sito).
Tak przygotowany mus
buraczano – malinowy podajemy z pokruszonym serem feta, uprażonymi
na suchej patelni orzechami włoskimi. Całość dekorujemy kremem
balsamicznym i listkiem szpinaku bądź mięty.
SMACZNEGO...
Dzięki za ten wpis.
OdpowiedzUsuńobiłam mus buraczano-malinowy, ale z minimum dodatków, by nie gubić smaków - właściwie tylko maliny, buraki, cebula i bulion :)
OdpowiedzUsuńDodatki które użyłem nie zmieniają głównych smaków ale je uwydatniają, szczególnie chili p podkreśla świetnie słodycz malin i buraków.
Usuń