niedziela, 9 grudnia 2012

Duszona kapusta kiszona


Mam dla Was dzisiaj dwa przepisy(właściwie trzy), które razem tworzą genialny obiad. Najpierw przygotujemy duszoną kiszoną kapustę z grzybami i boczkiem, a w następnym poście podam przepis na dwa super farsze na pierogi -  z kaszanką i jabłkiem oraz z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem. 

Duszona kiszona kapusta:


  • 70 dag kiszonej kapusty (ja zawsze wybieram, tą najmocniej kiszoną) 
  • 2 marchewki
  • 1 cebula 
  • 1/2 opakowania wędzonego boczku w plastrach (może być również boczek w kawałku pokrojony w cienkie paski)
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej (ja mam węgierską, ale super będzie też harrisa)
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 4 goździki
  • 1 garść suszonych grzybów

Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 30 minut, a następnie odcedzamy. Pamiętajcie o zachowaniu wody z gotowania. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i obsmażamy przez 2 minuty boczek, aby po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy jeszcze przez 3 minuty i dodajemy grzyby. Po kilku kolejnych minutach dorzucamy marchewkę, którą najpierw trzemy na grubym oczku i kapustę kiszoną. Do garnka dorzucamy jeszcze ziele angielskie, liść laurowy, goździki i pastę paprykową. Przykrywamy i dusimy przez 10  minut. Po upływie dziesięciu minut do kapusty dolewamy szklankę wody z gotowania grzybów i dusimy  przez kolejne 30 minuty pod przykrycie. 

Tak przygotowana kapustka jest cudownie aromatycznym dodatkiem nie tylko do pierogów, ale i innych dań obiadowych. 

SMACZNEGO...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz