środa, 7 grudnia 2011

Zakwas na świąteczny barszcz


Święta coraz bliżej, więc czas rozpocząć przygotowania. Na pierwszym miejscu jest zapewnienie pysznego, mocnego w smaku i aromatycznego czerwonego barszczu. Każdy wie, że nie ma prawdziwego barszczu wigilijnego bez zakwasu. Dlatego też, dzisiaj przepis na zakwas. Jak wyszedł przekonamy się już 16 grudnia, kiedy to będziemy mieli imprezę "alla wigilia" dla kilku przyjaciół. Mam nadzieje, że oni sami wypowiedzą się na temat naszych imprezowych dań.

Zakwas na barszcz


  • 1½ kg buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 zgniecione ząbki czosnku
  • 15 ziarenek pieprzu
  • piętka chleba żytniego na zakwasie

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry, a następnie wrzucamy je warstwami do dużego słoja, dodając co na przemian przyprawy i czosnek. Buraki zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą, dorzucamy piętkę żytniego chleba i przykrywamy słój lnianą ściereczką lub gazą. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy ok. 5 dni. Kolejne etapy przedstawię w następnych postach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz