- ½ kilograma mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- ½ czerwonej papryki
- ½ papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka masła
- 4 łyżki bułki tartej
- jajo
- sól i pieprz
- 8 słupków sera żółtego o szerokości 1 i długości ok. 3 centymetrów.
Dzisiaj kotlety mielone z paprykowym twistem i serowym wnętrzem. Z podanych składników otrzymamy 8 kotletów.
Cebulę kroimy na drobną kostkę i przesmażamy na oliwie, po kilku minutach dodajemy drobno posiekaną paprykę i jeszcze drobniej posiekaną papryczkę chili. Przyprawiamy suszoną papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładamy do patelni łyżeczkę masła i smażymy kolejne kilka minut. Czosnek siekamy drobno (nie przeciskamy przez zgniatacz!), dorzucamy go do warzyw i gasimy ogień pod patelnią. Czosnek ma się tylko zagrzać i uwolnić aromat. Zawartość patelni dodajemy do miski z mięsem, wbijamy jajo, wsypujemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Tak powstałą masę odstawiamy na 30 min. aby wszystkie smaki się przegryzły. Formujemy kotlety wkładając do ich środka nasze serowe słupki. Kotlety powinny być raczej płaskie a nie okrągłe, wtedy będą się smażyć równomiernie. Kotlety smażymy na oleju roślinnym po 4 min z każdej strony. Podajemy z pure z ziemniaków i sałatą.
SMACZNEGO...
Lubię takie wydanie mielonego!
OdpowiedzUsuń