czwartek, 15 grudnia 2011

Lekka sałata z tuńczykiem

Wielu z Was prosi o dodawanie przepisów nie tylko smacznych ale i lekkich, zdrowych i dietetycznych. Dzisiaj propozycja na szybki i pyszny lunch, obiad lub kolację.Nie potrzebujemy dużo przygotowywać, nie robię tutaj też żadnego sosu winegret, nie kombinuję. Najważniejsza w tej sałacie jest prostota i świeżość. 

Lekka sałata z tuńczykiem:


  • 1 Opakowanie mieszanki sałat (ja lubię te z biedronki z rukolą lub roszponką)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 wypestkowanej papryczki chilli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach (z wody/ lub z oliwy z oliwek, ale nie takiego w oleju słonecznikowym - fuj)
  • szczypta soli grubo ziarnistej
  • oliwa z oliwy 
  • ocet balsamiczny z modeny


Sałatę przekładamy na talerze. Paprykę kroimy w cienkie 2-3 centymetrowe słupki, a papryczkę chilli kroimy drobno i dorzucamy do talerzy z sałatą. Połowę cebuli kroimy wzdłuż na pół i dalej na cieniutkie plasterki i rozrzucamy ją nad sałatą rozdrabniając plasterki palcami. Tuńczyka odsączamy, rozdrabniamy lekko widelcem i układamy na sałacie. Całość posypujemy natką pietruszki, hojnie polewamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, skrapiamy octem balsamicznym i doprawiamy solą gruboziarnistą.


SMACZNEGO...

4 komentarze:

  1. prosto, smacznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz słyszę o tuńczyku w oleju słonecznikowym ale będę na niego uważać ;-) Natomiast propozycja sałatkowa...baardzo kusząca!

    OdpowiedzUsuń
  3. moze zrobi pan zakladki po boku bloga? sałatki, zupy, desery itp

    OdpowiedzUsuń