Jeśli nie chce Ci się schodzić po pieczywo na śniadanie to upiecz swoją własną chałkę, która z masłem lub konfiturą będzie idealna na śniadania, a nawet jako podwieczorek do kawy.
- 1 paczka suszonych drożdży lub połowa kostki świeżych(50g)
- pół szklanki płynnego miodu (jeśli twój miód się skrystalizował, zanurz go w ciepłej wodze, aż się znowu upłynni)
- 1/3 szklanki oleju, najlepiej olej bezzapachowy (ja użyłem oleju kujawskiego) i dodatkowo łyżka oleju do wysmarowania miski
- 2 duże jaja i dodatkowo jedno białko
- 1 łyżeczka soli
- 4 ½ szklanki mąki (ja użyłem poznańskiej)
- dodatkowo potrzebne będzie jeszcze jedno jajko do wysmarowania chałki i łyżeczka cukru do jej posypania.
Pierwszym krokiem w upieczeniu naszej chałki jest przygotowanie zaczynu. Wymieszaj łyżeczkę miodu i drożdże w prawie całej szklance ciepłej wody i odstaw na kilka minut, aż w szklance zacznie rosnąć piana.
Mieszankę drożdżową przelej do dużej miski, dodaj olej i resztą oleju, wbij 2 jajka i dodatkowe białko. Wszystkie płyny mieszaj energetycznie przez chwilę i dodaj 4 szklanki mąki, po czym wymieszaj wszystko, najlepiej drewnianą łyżką, jeszcze kilka minut, aż otrzymasz gęstą dość jednolitą masę. Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnice i wyrabiaj przez chwile (ok 6 minut) ciasto podsypując je delikatnie mąką (staraj się jednak dodać jej jak najmniej), aż otrzymasz bardzo elastyczne, gładkie i miękkie ciasto. Tak wyrobione ciasto przełóż do dużej miski, którą wcześniej wysmarowałeś/łaś dodatkową łyżką oleju, przykryj czystą ścierką, lub folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (w tym czasie ciasto podwoi swoją objętość).
Teraz przychodzi krytyczny moment, czyli nadanie chałce odpowiedniego kształtu. Ja troszeczkę improwizowałem i ułożyłem coś na wzór żółwia. Ty możesz zrobić np. warkocz, wtedy chałka będzie podłużna (taka jak w sklepie).
Uformowaną chałkę pokryj roztrzepanym jajkiem (najlepiej silikonowym pędzelkiem) i posyp ją łyżeczką cukru. Tak przygotowaną chałkę wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 45 do 50 minut, aż nasza chałka będzie pięknie zbrązowiona.
SMACZNEGO...
Bardzo prosty ale na pewno słodki przepis. Jednak ja za miodem za specjalnie nie przepadam. Bardziej kręci mnie brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż uwielbiam mocno smak czekolady.
OdpowiedzUsuń