środa, 19 października 2011

Wspomnienie lata... czyli naleśniki z truskawkami i miętą


Pierwszy przepis to pomysł na niedzielne późne śniadanie w letni poranek. Naleśniki z truskawkowym twarożkiem polane sosem truskawkowo - rumowym z miętą.


  • 200 g mąki pszennej (można dodać pół na pół z mąką razową)
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 300 g świeżych truskawek
  • opakowanie twarogu śmietankowego
  • pęczek mięty
  • kilka łyżek rumu
  •  sok z połowy cytryny


Naleśniki:


Mleko, wodę mineralną i jajko wlać do miski i powoli miksując stopniowo dodać mąkę, łyżkę stołową cukru pudru i cynamon. Ciasto najlepiej odstawić na 30 min, a w tym czasie można przygotować ser i sos.

200 gr truskawek zmiksować z resztą cukru pudru i wymieszać twarożkiem. Pozostałe truskawki kroimy na ćwiartki, dodajemy do nich garść porwanych listków mięty, rum i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy aby smaki się przegryzły.

Teraz pozostaje nam tylko usmażyć naleśniki, trzeba wymierzyć odpowiednią ilość ciasta do waszej patelni, aby naleśniki wyszły jak najcieńsze. Usmażone naleśniki smarujemy twarożkiem, zawijamy lub składamy w trójkąty i polewamy sosem.

SMACZNEGO...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz