Świetny przepis na czas kryzysu i klasyka włoskiej kuchni.
- 1 Opakowanie makaronu spaghetti
- 5 ząbków czosnku
- 1 wczorajsza bułka albo kromka chleba
- 8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 szklanka sera pecorino, parmezan lub grana padano
- sól i świeżo zmielony pieprz
Spaghetti Aglio Olio:
Wstawiamy wodę, kiedy zawrze, mocno ją solimy i wrzucamy makaron.Wczorajszą bułkę kroimy w grubą kostkę i rumienimy ją na minimalnej ilości oliwy na złoto - brązowo. Tak przygotowane pieczywo odkładamy i wyłączamy ogień pod patelnią i trochę ją studzimy.
W międzyczasie kroimy czosnek w cieniutkie plasterki i wrzucamy go na zimną oliwę. Pod patelnią ustawiamy minimalny ogień/moc aby oliwa powoli przesiąkła czosnkiem.
Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy go i wrzucamy na patelnie, dodajemy zrumienione pieczywo i doprawiamy dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Całość posypujemy solidną porcją pecorino bądź parmezanu.
SMACZNEGO...
hmmm.. w moim wydaniu z piri piri i duuuuużo czosnku- dość tradycyjnie:) uwielbiam!! muszę spróbować Twego:)
OdpowiedzUsuń