czwartek, 20 października 2011

Spaghetti Aglio Olio

Świetny przepis na czas kryzysu i klasyka włoskiej kuchni.




  • 1 Opakowanie makaronu spaghetti
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 wczorajsza bułka albo kromka chleba
  • 8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 szklanka sera pecorino, parmezan lub grana padano
  • sól i świeżo zmielony pieprz




Spaghetti Aglio Olio:

Wstawiamy wodę, kiedy zawrze, mocno ją solimy i wrzucamy makaron.Wczorajszą bułkę kroimy w grubą kostkę i rumienimy ją na minimalnej ilości oliwy na złoto - brązowo. Tak przygotowane pieczywo odkładamy i wyłączamy ogień pod patelnią i trochę ją studzimy.



W międzyczasie kroimy czosnek w cieniutkie plasterki i wrzucamy go na zimną oliwę. Pod patelnią ustawiamy minimalny ogień/moc aby oliwa powoli przesiąkła czosnkiem.


Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy go i wrzucamy na patelnie, dodajemy zrumienione pieczywo i doprawiamy dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Całość posypujemy solidną porcją pecorino bądź parmezanu.




 SMACZNEGO...

1 komentarz:

  1. hmmm.. w moim wydaniu z piri piri i duuuuużo czosnku- dość tradycyjnie:) uwielbiam!! muszę spróbować Twego:)

    OdpowiedzUsuń