- 2 młode cukinie
- ½ szklanki sera ricotta
- ½ szklanki startego parmezanu lub pecorino
- ½ tartej mozarelli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- pieprz i sól do smaku
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka wody
ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany
- ¼ szklanki zimnej wody
- 125 gr zimnego, pokrojonego w drobną kostkę masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
Gallette serowe z młodymi cukiniami:
Przygotowanie ciasta: Sypkie składniki przesiewamy do miski, następnie dodajemy masło, kwaśną śmietanę, wodę i sok z cytryny. Ciasto ugniatamy szybko i zdecydowanie do momentu kiedy swobodnie odchodzi od reki. Następnie wkładamy je do foliowego woreczka i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Nadzienie: Cukinie kroimy na cienkie plasterki, rozkładamy na ręczniku papierowym i lekko solimy. Cukinia wypuści z siebie sporo wody, którą po około 20-30 min wycieramy ręcznikiem papierowym.
W filiżance lub małej miseczce mieszamy oliwę z oliwek z czosnkiem i odstawiamy na chwilę.
W osobnej misce łączymy ze sobą ricottę, parmezan i mozzarelle i dodajemy do tej serowej część oliwy z czosnkiem, posiekaną bazylię i doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na pół centymetra grubości i wykładamy nim formę do tarty, tak aby 2-3 cm ciasta wystawało poza formę.
Na ciasto przekładamy serową masę a na niej układamy plasterki cukinii zaczynając od zewnątrz i tworząc kręgi kierujemy się do środka ciasta.Cukinie skrapiamy resztą oliwy z czosnkiem i posypujemy szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i soli. wystające poza formę ciasto zagniatamy do środka.
Na sam koniec mieszamy żółtko z łyżeczką wody i pędzelkiem smarujemy wierzch ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 min. do czasu kiedy ciasto będzie złocisto - brązowe a plasterki cukinii będą smakowicie przypieczone.
SMACZNEGO...
My to znamy jako tarta rustykalna;)
OdpowiedzUsuńulubiona "pizza" mojej rodzinki:)