poniedziałek, 19 maja 2014

Sałatka z botwiny


Wstyd się przyznać ale przez większość życia byłem przekonany, że z botwiny można zrobić dwie rzeczy. Ciepłą zupę botwinkę i chłodnik. Całkiem niedawno odkryłem botwinę na nowo. Dzisiaj mam dla Was banalnie prostą ale pyszną sałatkę idealną jako dodatek do obiadu. 

Sałatka z botwiny:
  • pęczek botwiny
  • młoda cebulka ze szczypiorem
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
Botwinkę i cebulę ze szczypiorkiem drobno kroimy, mieszamy z oliwą i octem. Doprawiamy do smaku. 
Ten przepis jest tak krótki i prosty, że aż dziwnie się czuję wrzucając go na bloga. Jeśli jednak spróbujecie tej sałaty, to zobaczycie, siła tkwi w prostocie. 


3 komentarze:

  1. tak jak i ja,,u mnie botwinka zawsze pod postacią barszczu,,przyznam,że ciekawie taka sałatka wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, botwina, dobrze że wraca do kuchni, bo to super warzywo i (ponoć) bardzo zdrowe. Wiem, że niektórzy mogą mieć jeszcze traumę związaną z jej spożywaniem, ale to nie oznacza że nie należy jej jeść.

    OdpowiedzUsuń