piątek, 13 września 2013

Okoń morski, ratatuja dyniowa i marchewkowe gniazdo


Dzisiaj piątek, więc tradycyjnie w milionach polskich domów na stole pojawi się ryba. Ja uważam, że czas na rybę jest zawsze i powinniśmy jeść ją dużo częściej niż raz w tygodniu. Dzisiaj mam dla Was odrobinę nietypowy i pachnący jesienią przepis na okonia morskiego z dyniową ratatują. Całość udekorowana jest marchewkowym gniazdem. 

Na dwie porcje potrzebujecie: 
  • 2 okonie morskie ( lub 4 filety) 
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 200 g dyni
  • mały bakłażan
  • mała cukinia
  • mała żółta papryka
  • duży pomidor malinowy(mogą być 2 - 3 limy)
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • 1 marchewka 
  • sól i pieprz do smaku


Zaczynamy od przygotowania warzyw. Dynię, bakłażana i cukinie kroimy w grubą kostkę. Na oliwie podsmażamy pokrojony drobno boczek, dodajemy posiekany czosnek i pokrojone w kostkę warzywa. Całość przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy przyprawami i dusimy pod przykryciem około 25 minut, aż warzywa będą miękkie. 

Marchewkę myjemy i obieraczką wykrawamy cieniutki "włosy", tak abyśmy na każdą porcję otrzymali kopiastą łyżkę takich marchewkowych wstążek.  

Rybę oczyszczamy z łusek, odcinamy głowę zaraz za skrzelami i filetujemy. Otrzymane filety przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie po 2 minuty z każdej strony. Filet smażymy najpierw na skórze ciskając go do patelni, tak aby ryba zachowała płaski kształt. 

Marchewkowe "włosy" smażymy przez 2 minuty w głębokim tłuszczu, odsączamy i formujemy gniazdo. Oczywiście marchewkowe gniazdo nie jest niezbędne w tym przepisie, ale na pewno nadaje mu oryginalności. 

Smacznego...

1 komentarz:

  1. Piękne. Musi być pyszne. Zrobimy na "stówkę";). Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń