Dzisiaj piątek, więc tradycyjnie w milionach polskich domów na stole pojawi się ryba. Ja uważam, że czas na rybę jest zawsze i powinniśmy jeść ją dużo częściej niż raz w tygodniu. Dzisiaj mam dla Was odrobinę nietypowy i pachnący jesienią przepis na okonia morskiego z dyniową ratatują. Całość udekorowana jest marchewkowym gniazdem.
Na dwie porcje potrzebujecie:
- 2 okonie morskie ( lub 4 filety)
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 200 g dyni
- mały bakłażan
- mała cukinia
- mała żółta papryka
- duży pomidor malinowy(mogą być 2 - 3 limy)
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- oliwa z oliwek
- 1 marchewka
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Dynię, bakłażana i cukinie kroimy w grubą kostkę. Na oliwie podsmażamy pokrojony drobno boczek, dodajemy posiekany czosnek i pokrojone w kostkę warzywa. Całość przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy przyprawami i dusimy pod przykryciem około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Marchewkę myjemy i obieraczką wykrawamy cieniutki "włosy", tak abyśmy na każdą porcję otrzymali kopiastą łyżkę takich marchewkowych wstążek.
Rybę oczyszczamy z łusek, odcinamy głowę zaraz za skrzelami i filetujemy. Otrzymane filety przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie po 2 minuty z każdej strony. Filet smażymy najpierw na skórze ciskając go do patelni, tak aby ryba zachowała płaski kształt.
Marchewkowe "włosy" smażymy przez 2 minuty w głębokim tłuszczu, odsączamy i formujemy gniazdo. Oczywiście marchewkowe gniazdo nie jest niezbędne w tym przepisie, ale na pewno nadaje mu oryginalności.
Smacznego...
Piękne. Musi być pyszne. Zrobimy na "stówkę";). Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń