niedziela, 3 lutego 2013

Rösti z wątróbką i jabłkami



Mamy niedzielę, pierwszy raz od kilku tygodni pokazało się słońce, więc jest to idealny moment na to żeby być troszkę posh, fancy i bardzo mocno sexy w naszym niedzielnym gotowaniu. Daniem, które ma to wszystko w sobie jest Rösti z wątróbką i jabłkami podane z lekkim koslo.

Rösti z wątróbką i jabłkami

Rösti:

  • 6 ziemniaków
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Wątróbka z jabłkami:

  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • 2 jabłka (kwaskowe)
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 50 gr calvadosu
Koslo:

  • 1/4 białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 fenkuł
  • 1 nieduża cebula
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon




Przygotowujemy koslo:

Kapustę kroimy lub trzemy na cienkie pióra, podobnie cebulę i fenkuł. Marchewkę strugamy obieraczką do warzyw na plastry, a następnie kroimy w drobne słupki. Warzywa mieszamy z jogurtem, majonezem i musztardą doprawiamy solą i pieprzem. Koslo najlepiej odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Pamiętajcie jednak, aby surówkę wyjąć pół godziny przed podaniem, aby osiągnęła temperaturę pokojową.

Rösti:

Ziemniaki obieramy (jeśli są ładne, to możemy zostawić skórkę), kroimy w cienki plastry, a następnie w bardzo cienki słupki o długości 3 – 4 centymetry i szerokości 2 mm. Tak przygotowane ziemniaki doprawiamy przyprawami i mieszamy ze startym parmezanem. Uwaga smażony parmezan nadaje plackom świetny kolor i poprawia chrupkość, ale powoduje, że są nieco gorzkawe, więc jeśli nie przepadacie za takim smakiem zamieńcie ser na dwie łyżki mąki. Rösti smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym, formując małe placki. Smażymy po 2 – 3 minuty z każdej strony, do momentu kiedy staną się chrupkie i jasno brązowe. Usmażone Rösti odsączamy na ręczniku papierowym i przekładamy na kratkę od piekarnika. Kiedy usmażymy wszystkie, wstawiamy je jeszcze na 5 minut do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika, dla ekstrachrupkości.  

Wątróbka z jabłkami

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 3 łyżkach oliwy. Następnie dodajemy do niej oczyszczoną z błon i żył wątróbkę. Smażymy wszystko kilka minut aż mięso będzie z każdej strony rumiane. Jabłka myjemy, kroimy na ósemki i wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka dodajemy do wątróbki i zwiększamy na 3-4 minuty ogień, aby cebula i jabłka zaczęły się karmelizować. Przyprawiamy majerankiem. Kiedy jabłka i cebula złapały odpowiedni kolor, wlewamy na patelnie calvados i podpalamy patelnie. Flambirujemy wątróbkę, aż alkohol się wypali. Następnie zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy całość do momentu, w którym wątróbka osiągnie taki poziom wysmażenia jaki lubicie najbardziej.


Na talerzu układamy po trzy Rösti i na każdym z nich układamy porcję wątróbki, jabłka, które polewamy powstałym na patelni sosem z cebulką. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z koslo.

SMACZNEGO...

2 komentarze:

  1. Jadłam i było przepyszne naprawdę polecam ! chyba aż sama zrobię :)
    ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się w słoniu z logo! <3

    OdpowiedzUsuń