środa, 20 lutego 2013

Jamaican Jerk Chicken Wings w miętowej salsie z mango i ananasa


Zanim relacja z BlogerChefa i obiecana kanapka z wieprzowiną. Mam dla was coś w bardzo bliskich mi klimatach, mianowicie pachnącą i smakującą Jamajką przystawkę i danie główne. Zajmijmy się najpierw przystawką czyli skrzydełkami w marynacie Jerk z genialnym sosem z mango i ananasa. 

Jamaican Jerk Chicken Wings w miętowej salsie z mango i ananasa


  • 8 skrzydełek z kurczaka (marynaty starczy nawet na 16)
marynata:

  • 2 papryczki jalapeno (jedna z pestkami i jedna bez)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki (ze szczypiorkiem)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżki octu z białego wina
  • sok z jednej limonki
salsa:

  • 1/3 ananasa
  • 1 mango
  • garść świeżej mięty
  • 1 jedna papryczka chilli



  
Przygotowujemy skrzydełka. Odcinamy lotki, a pozostałe skrzydełko dzielimy na pół. Tak oprawione mięso marynujemy.
Składniki marynaty miksujemy ze sobą na jednolitą gęstą pastę i przekładamy do miski lub woreczka strunowego. Mieszamy z kurczakiem i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju. Kurczak mocno nam ściemnieje, ale bez obaw nie jest to oznaka przypalenia, tylko reakcja przypraw na ciepło. Dzięki temu skrzydełka na zewnątrz będą chrupkie, a w środku wilgotne i soczyste.

Po usmażeniu skrzydełka odkładamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło i przygotowujemy salsę. Ananasa miksujemy razem z mango na gładką masę, do której dodajemy posiekaną papryczkę oraz miętę. Sos doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.


SMACZNEGO...

2 komentarze:

  1. OJ szkoda,że mieszkasz tak daleko.W wakacje wpadniemy na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki wachlarz przypraw. super słoniu. i reggae w głośniku ;)

    OdpowiedzUsuń