niedziela, 20 maja 2012

Wiosenny krem z białych warzyw


Wiosna zawitała w naszym domu na dobre, upalne dni powodują, że nie mamy ochoty na wielce "konkretne" potrawy. Dzisiaj przepis na bardzo lekki, prosty i pyszny krem z białych warzyw. 

  • 1 duży seler
  • 3 pietruszki
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 śmietana 18%
  • gałka muszkatołowa, sól i grubo zmielony pieprz

dodatkowo: 
  • bagietka
  • oliwa z oliwek 
  • oregano i bazylia 





Dzisiejszy krem to przede wszystkim pochwała prostoty. Trzy składniki, trzy przyprawy, podpieczona bagietka i mamy magiczne danie, które zadowoli podniebienia największych smakoszy. 


Seler i pietruszki obieramy i kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości. Białe szparagi obieramy kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do naszej zupy. Kiedy szparagi będą bardzo miękkie, miksujemy całość na jednolity, gęsty krem. Do zupy należy jeszcze tylko wmieszać opakowanie śmietany i podgrzać. 
  
Krem doprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i świeżo mieloną gałką muszkatołową. Krem podajemy z bagietką, którą rwiemy na kawałki, polewamy oliwą, doprawiamy oregano i bazylią i podpiekamy na złoty kolor w piekarniku. 


Smacznego...

4 komentarze:

  1. Na pewno smakował świetnie, zwłaszcza przez ten dodatek szparagów, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kremy :)
    Dostałam Twoje namiary od Chantel. Chcę zrobić spotkanie blogerów z Poznania i okolic. Jeśli masz ochotę, napisz do mnie - grazyna0071@wp.pl. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niezła odsłona niedocenianych korzeniowych warzyw :) do tego podkręcone szparagami, rewelacja !!! :) pozdrawiam, do zobaczenia w Poznaniuniu!

    OdpowiedzUsuń