Wiosna zawitała w naszym domu na dobre, upalne dni powodują, że nie mamy ochoty na wielce "konkretne" potrawy. Dzisiaj przepis na bardzo lekki, prosty i pyszny krem z białych warzyw.
- 1 duży seler
- 3 pietruszki
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 śmietana 18%
- gałka muszkatołowa, sól i grubo zmielony pieprz
dodatkowo:
- bagietka
- oliwa z oliwek
- oregano i bazylia
Dzisiejszy krem to przede wszystkim pochwała prostoty. Trzy składniki, trzy przyprawy, podpieczona bagietka i mamy magiczne danie, które zadowoli podniebienia największych smakoszy.
Seler i pietruszki obieramy i kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości. Białe szparagi obieramy kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do naszej zupy. Kiedy szparagi będą bardzo miękkie, miksujemy całość na jednolity, gęsty krem. Do zupy należy jeszcze tylko wmieszać opakowanie śmietany i podgrzać.
Krem doprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i świeżo mieloną gałką muszkatołową. Krem podajemy z bagietką, którą rwiemy na kawałki, polewamy oliwą, doprawiamy oregano i bazylią i podpiekamy na złoty kolor w piekarniku.
Smacznego...
mmmm wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smakował świetnie, zwłaszcza przez ten dodatek szparagów, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kremy :)
OdpowiedzUsuńDostałam Twoje namiary od Chantel. Chcę zrobić spotkanie blogerów z Poznania i okolic. Jeśli masz ochotę, napisz do mnie - grazyna0071@wp.pl. Pozdrawiam :)
niezła odsłona niedocenianych korzeniowych warzyw :) do tego podkręcone szparagami, rewelacja !!! :) pozdrawiam, do zobaczenia w Poznaniuniu!
OdpowiedzUsuń