Przełom wiosny i lata to czas kiedy lokalne rynki uginają się pod ciężarem młodych warzyw. Trzeba korzystać z okazji i odpowiednio wykorzystać ten czas. Dzisiaj proponuje pyszny makaron z pieczonymi, młodymi wiosennymi warzywami.
- 1 mały kalafior
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- 2 młode marchewki
- 2 pomidory
- 4 ząbki młodego czosnku
- 4 młode ziemniaki
- 1 papryczka chilli
- 1 duża gałązka rozmarynu
- garść młodego tymianku
- garść liści bazylii
- 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Do ceramicznego naczynia do pieczenia wlewamy sporą ilość oliwy z oliwek, tyle żeby oliwa pokryła całą powierzchnie naczynia. Cebulę i czosnek i zioła siekamy, cukinie i młode ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, kalafior dzielimy na małe różyczki, marchewkę kroimy w drobne kawałki, a pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, dodajemy posiekaną i wypestkowaną papryczkę chilli, solimy pieprzymy. Całość mieszamy i wkładamy na 30 min do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Po 15 min pieczenia mieszamy wszystkie składniki.
Tak upieczone warzywa mieszamy z ugotowanym al dente ulubionym makaronem i zajadamy się popijając półwytrawne białe wino.
SMACZNEGO...
Pieczone warzywka i makaron...nic więcej nie potrzeba do osiągnięcia ideału w kwestii letniego obiadu ;)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam te porę roku i korzystam jak mogę. Pyszny makaron :)
OdpowiedzUsuń