niedziela, 15 stycznia 2012

Schab pieczony z glazurą z melasy


Super pomysł na niedzielny obiad dla kilku osób i fantastyczne mięsko do kanapek na kilka następnych dni. Schab delikatnie pikantny z chrupiącą słodko – korzenną glazurą z melasy. 


  • 1 kg schabu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • sok z 1 + ½ cytryny
  • 2 suszone papryczki piri piri (lub jedna papryczka chilli)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek melasy
dodatkowo:


  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 papryka





Przygotowujemy marynatę do schabu. Czosnek, tymianek, pieprz, sól i papryczki ucieramy razem w blenderze, flavour shakerze lub po prostu przepuszczamy czosnek przez praskę, papryczki siekamy maksymalnie drobno i rozgniatamy nożem wszystkie składniki. Powstałą papkę mieszany z oliwą i sokiem z połowy cytryny i powstałą emulsją smarujemy dokładnie schab, który następnie odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.


Kiedy mięso przejdzie smakami, przekładamy marynatę do naczynia, w którym będziemy piekli schab. Do naczynia wkładamy połówki cebul, pokrojoną na duże kawałki paprykę i ziemniaki, obrane i pokrojone w ósemki i miziamy je w marynacie. Na środku naczynia układamy nasz schab i smarujemy go melasą wymieszaną z sokiem z cytryny. 


 
Mięso wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie mięso kolejny raz smarujemy melasą z sokiem z cytryny, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 45-50 minut, smarując mięso resztą melasy co 20 minut. 
Schab kroimy na centymetrowe plastry i podajemy z pieczonymi warzywami. Mięso, które pozostanie jest fantastycznym dodatkiem do kanapek. 


SMACZNEGO...

1 komentarz: