Super pomysł na niedzielny obiad dla kilku osób i fantastyczne mięsko do kanapek na kilka następnych dni. Schab delikatnie pikantny z chrupiącą słodko – korzenną glazurą z melasy.
- 1 kg schabu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- sok z 1 + ½ cytryny
- 2 suszone papryczki piri piri (lub jedna papryczka chilli)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 5 łyżek melasy
dodatkowo:
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- 1 papryka
Przygotowujemy marynatę do schabu. Czosnek, tymianek, pieprz, sól i papryczki ucieramy razem w blenderze, flavour shakerze lub po prostu przepuszczamy czosnek przez praskę, papryczki siekamy maksymalnie drobno i rozgniatamy nożem wszystkie składniki. Powstałą papkę mieszany z oliwą i sokiem z połowy cytryny i powstałą emulsją smarujemy dokładnie schab, który następnie odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Kiedy mięso przejdzie smakami, przekładamy marynatę do naczynia, w którym będziemy piekli schab. Do naczynia wkładamy połówki cebul, pokrojoną na duże kawałki paprykę i ziemniaki, obrane i pokrojone w ósemki i miziamy je w marynacie. Na środku naczynia układamy nasz schab i smarujemy go melasą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Mięso wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie mięso kolejny raz smarujemy melasą z sokiem z cytryny, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 45-50 minut, smarując mięso resztą melasy co 20 minut.
Schab kroimy na centymetrowe plastry i podajemy z pieczonymi warzywami. Mięso, które pozostanie jest fantastycznym dodatkiem do kanapek.
SMACZNEGO...
Bardzo apetyczny niedzielny obiad!
OdpowiedzUsuń